Adrian Glijin, răpit de structurile de forță din regiunea transnistreană în anul 2020, condamnat la 13 ani de închisoare

Autor: , in Actualitate / Social / 6 mai, 2022, 16:25

Adrian Glijin, unul dintre cei patru cetățeni ai Republicii Moldova răpiți în luna octombrie 2020 de către structurile de forță din regiunea transnistreană, este acuzat este „trădare de patrie” și a fost condamnat la 13 ani de închisoare, anunță asociația Promo-LEX, subliniind că este o sentință ilegală.

Vineri, 6 mai 2022, Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, a informat asociația Promo-LEX că fiul ei a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și 6 luni de detenție.

Asociația menționează că „pe lângă sentința evident ilegală, dosarul rămâne secret, iar accesul unui medic independent nu este acceptat de către administrația de facto de la Tiraspol”.

„Adrian nici măcar nu a primit sentința, iar avocatul transnistrean va face cunoștință cu ea abia la 10 mai. Nu știu ce să fac și unde să mai apelez. Rog încă odată toate autoritățile competente să lupte pentru fiul meu”, a declarat Vera Jlijin, mama lui Adrian.

Reamintim că la data 7 octombrie 2020, în jurul orei 13:00, Adrian a fost răpit de 5 persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului, zona de securitate). Familia a fost informată că Adrian e acuzat de „trădare de patrie”.

„De la răpirea sa și până în decembrie 2021, timp de 435 de zile, Adrian Glijin nu a avut posibilitatea de a-și vedea familia, iar rudele acestuia nu au avut acces la dosar, din motivul „secretizării” acestuia. Cazul Glijin este cel mai elocvent exemplu unde lipsa acțiunilor concrete alimentează abuzurile și ilegalitățile grave. Reiterăm apelurile anterioare și SOLICITĂM REPETAT implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pe acest caz”, au subliniat cei de la Promo-LEX.

Totodată, în contextul vizitei Secretarului General al ONU în Republica Moldova, în perioada 9 – 10 mai, Promo-LEX solicită autorităților constituționale să abordeze în cadrul discuțiilor cazul lui Adrian pentru a oferi maxim ajutor familiei Glijin, dar și pentru a asigura eliberarea imediată și necondiționată din detenția arbitrară a lui Adrian.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X