Percheziții la domiciliul fostului premier Pavel Filip

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 mai, 2022, 09:01

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a descins vineri dimineață, 6 mai, cu percheziții la fostul premier Pavel Filip.

„Percheziții la un fost prim-ministru și o persoană afiliată „Grupului Andronache” în dosarul care vizează Consulatul Moldovei la Odesa, Ucraina. Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii INI, desfășoară percheziții în dosarul tentativei de deposedare a statului de edificiul Consulatului Moldovei în orașul Odesa din Ucraina”, menționează PCCOCS.

Perchezițiile se desfășoară în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la fostul prim-ministru Pavel Filip, dar și la un fost consul al Mdovei la Odesa și a unei persoane din anturajul „Grupului Andronache.”

Rezultatele perchezițiilor vor fi anunțate ulterior.

Amintim că, în decembrie 2020, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odessa, str. Posmitnogo nr.2/2Б.

În cadrul procesului penal, s-a constatat că, la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin dispoziția prim-ministrului (n.r: Pavel Filip) nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str.Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R.Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina.

„Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R.Moldova constituie circa 450.526 de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312.000 dolari, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina, constituie 520.000 de dolari”, au menționat responsabilii din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit Procuraturii, decizia de schimb al imobilelor nu a fost influențată nici de schimbarea dubioasă, cu 7 zile anterior adoptării Hotărârii de Guvern nr.142/2019, a proprietarului bunului obiect al tranzacției de schimb, la prețul de 90.000 de dolari.

Prin aceste acțiuni ilegale, potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului RM din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360.000 de dolari, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X