Grosu explică refuzul R. Moldova de a transmite Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29: Nu pot fi nici vândute

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 mai, 2022, 10:12

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu permite oferirea unui răspuns pozitiv cererii autorităților de la Kiev de a oferi Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29 pe care le deține țara noastră. În cadrul unei emisiuni de la PRO TV Chișinău, șeful Legislativului a precizat luni, 9 mai, că avioanele nu pot fi nici vândute.

„Răspunsul a fost foarte clar. Noi suntem un stat neutru. Neutralitatea nu ne permite să răspundem la astfel de solicitări. Eu am explicat și în cadrul vizitei la Kiev că noi suntem dispuși să continuăm să ajutăm refugiații, să oferim posibilitatea pentru că Ucraina acum este deconectată la căile tradiționale de export a bunurilor și a produselor pe mare, să transporte spre hotarul românesc și respectiv spre Constanța și alte noduri logistice. Dar am explicat clar că acest lucru nu este posibil (n.r: a oferi Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29)”, a declarat Grosu.

Fiind întrebat dacă există posibilitatea de a fi vândute avioanele, șeful Legislativului a răspuns că nici nu s-a discutat acest aspect, dar nu este posibil.

„Procedura ar dura foarte mult. Noi nu am pus problema vânzării. Există o procedură întreagă care trebuie parcursă pentru a face acest lucru. La această solicitare noi nu putem răspunde pozitiv, ținând cont de statutul nostru. Am explicat foarte clar, am prezentat argumentele și, da, au înțeles. Statutul de neutralitate înseamnă și că noi nu putem vinde armament. Este și o interpretare a normei constituționale”, a explicat Igor Grosu.

Amintim că, Ucraina a cerut Republicii Moldova să îi ofere cele 6 avioane MiG-29 care nu mai sunt utilizabile pentru a fi reparate și folosite de armata sa în războiul cu Rusia. O solicitare în acest sens a fost făcută de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Știm că aveți șase avioane MiG-29 care nu sunt funcționale. Am putea să ne înțelegem ca să ni le transmiteți pentru necesitățile armatei ucrainene, pentru lucrările de reparație. Pentru noi ar fi foarte important dacă ați găsi această posibilitate” a spus Stefanciuk.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X