17 deputați ar putea rămâne fără imunitate parlamentară pentru a fi sancționați, după ce au purtat panglica „Sf. Gheorghe” de „Ziua Victoriei”

Autor: , in Actualitate / Politic / 11 mai, 2022, 14:04

17 deputați ar putea fi lispiți de imunitate parlamentară pentu a fi sancționați. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru Anticorupție.md că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei” sărbătorită pe 9 mai.

„Ieri, am avut fixați peste 300 de persoane, dintre care au fost identificați 165. În ce privește persoanele care au un statut aparte, mă refer la deputați, sunt 17. În cazul acestora, au fost întocmite procese-verbale de constatare a faptei și au fost remise procuraturii”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, reporterului Anticoruptie.md.

După spusele sale, reprezentanții Procuraturii urmează să se prezinte în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare în cazul deputaților care au încălcat legea.

„Aplicarea amenzii se aplică doar după ridicarea imunității”, a precizat Cernăuțeanu, relevând că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9.000 de lei.

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X