Directorul SA „Apă-Canal Cahul” și administratorul unei companii private, reținuți pentru corupție

Autor: , in Actualitate / Social / 11 mai, 2022, 15:11

Procuratura Anticorupție a anunțat că la data de 11 mai au fost efectuate percheziții la domiciliul, biroul de serviciu și automobilul directorului SA „Apă-Canal Cahul” și la domiciliul și automobilul unui administrator al unei companii private. Aceștia sunt vizați în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul săvârșirii infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă și abuz în serviciu săvârșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, din interes material. Cei doi bănuiți au fost reținuți pentru 72 de ore.

„Conform probatoriului, acțiunile infracționale ale acestora au început în septembrie 2021, atunci când SA “Apa-Canal” Cahul a contractat servicii în sumă de 23.000 lei, de la o întreprindere individuală pentru pregătirea setului de acte necesar pentru participare la licitația organizată de o asociație obștească și finanțată din fonduri europene, care se referea la executarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni din raionul Cahul, în sumă de aproximativ 1.000.0000 lei”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Potrivit materialelor cauzei, întreprinderea SA „Apă Canal Cahul” a fost cea care a câștigat licitația și urma să asigure lucrările de construcție a porțiunii de apeduct. Însă, contrar contractului semnat cu asociația obștească, prin care se interzicea cedarea obiectului către alți antreprenori, directorul întreprinderii ar fi semnat un contract de subantrepriză cu un agent economic administratorul căruia este un apropiat al acestuia și l-ar fi împuternicit să execute lucrările, chiar dacă acesta nu avea licență pentru desfășurarea unui asemenea gen de activitate.

„În cadrul investigațiilor, s-a constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii Apă Canal Cahul ar fi primit drept recompensă o foaie turistică pentru vacanța familiei sale, care a fost achitată de către compania antreprenorului favorizat.

Prin acțiunile lor, suspecții ar fi prejudiciat asociația obștească și interesele localității, lucrările fiind executate cu încălcarea normelor tehnice și contrar obligațiilor prevăzute de contract”, menționează Procuratura.

Directorul SA „Apă-Canal Cahul” și administratorul companiei au fost reținuți pe un termen de 72 de ore.

Prin urmare, după înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă asupra oportunității aplicării unei măsuri procesuale de constrângere în privința persoanelor reținute.

Potrivit informațiilor de pe pagina online Apă Canal Cahul, director general interimar al instituției este Dionis Guglea.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X