Recomandările Ministerului Sănătății în legătură cu înregistrarea în R. Moldova a unui caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii
În contextul înregistrării în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului, dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale.
„Îndeamnăm părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului (culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare), dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale – greață, vomă, diaree și dureri abdominale”, recomandă Ministerul Sănătății.
La apariția primelor simptome trebuie să vă adresați medicului de familie sau la Serviciul de urgență 112.
„Pentru confirmarea sau infirmarea unui caz probabil de hepatită acută de etiologie neidentificată vor fi efectuate probele necesare pentru a exclude prezența virușilor obișnuiți care provoacă hepatită virală acută și prezența hepatitei toxice medicamentoase”, au precizat autoritățile din Sănătate.
Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, de hepatita acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani.
Medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.
La acest subiect: În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii
Ministerul Sănătății a anunțat joi, 12 mai, despre înregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Potrivit autorităților din Sănătate, copilul bolnav este internat în spital, în stare gravă, dar stabilă.
Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.
„Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă”, a precizat Ministerul Sănătății.
Comentarii