CNN: Rușii au folosit în Ucraina bombe speciale „cu cuie”, interzise în zonele civile

Autor: , in Externe / 16 mai, 2022, 17:39

Armata rusă a folosit împotriva populației civile din Ucraina bombe speciale care împrăștie cuie asemănătoare unor „săgeți de darts” – un tip de armă folosită pentru prima oară în timpul Primului Război Mondial și a cărei folosire este interzisă în zonele rezidențiale, informează CNN, preluată de Digi24.

Dovezile folosirii acestor proiectile au apărut în zonele de lângă orașele Irpin și Bucha, unde trupele ruse au fost deja acuzate de comiterea de masacre împotriva populației civile.

La mai bine de o lună după ce armata ucraineană a preluat controlul orașului Irpin, localnicii încă mai găsesc astfel de mini-săgeți împrăștiate în curțile caselor sau înfipte în pereții locuințelor.

„Nu le poți scoate cu mâinile, ai nevoie de un clește”, a declarat pentru CNN un localnic din Irpin.

Schijele respective sunt numite „flechettes” – termen din limba franceză care se traduce prin „mici săgeți” – și reprezintă o moștenire a Primului Război Mondial când aceste proiectile au fost folosite pentru prima oară, de către trupele aliate împotriva celor germane.

Proiectilele „flechettes” au fost special create pentru a lovi și răni cât mai mulți militari dintr-o singură salvă. Un singur proiectil de artilerie poate conține câteva mii de astfel de mini-săgeți.

Bombele cu astfel de „săgeți de darts” pot fi folosite în luptă dar sunt interzise a fi utilizate în zonele cu civili. Un astfel de proiectil provoacă răni extrem de severe și dificil de tratat.

SUA au folosit „flechettes” în războiul din Vietnam. De asemenea, ONU a acuzat Israelul de folosirea unor astfel de proiectile împotriva zonelor civile din Gaza, în 2010, conform CNN.

În Ucraina, astfel de proiectile, trase de armata rusă, au fost deja descoperite în trupurile mai multor civili uciși în orașele Bucha și Irpin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X