Litvinenco, despre deputații care au încălcat legea de 9 mai: „Nu este necesară ridicarea imunității”

Autor: , in Actualitate / Uncategorized / 16 mai, 2022, 15:25

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un mesaj public în care explică că deputații care și-au prins în piept de 9 mai, panglica Sfântul Gheorghe, interzisă prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova vor fi trași la răspundere contravențională, fără ridicarea imunității.

„Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (i) reţinere, (ii) arestare, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, (iii) percheziţie și (iv) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional (urmând logica similară cu cea reținută în cazul proceselor penale) se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, ministrul a menționat că s-a convins încă o dată că PSRM este un partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept.

„Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de Șeful Statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, a mai adăugat ministrul Justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X