Putin declară că aderarea Suediei și Finlandei la NATO va fi o problemă pentru Rusia doar într-un singur caz

Autor: , in Actualitate / Externe / 16 mai, 2022, 15:25

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Digi24.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar liderul de la Kremlin a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei”, a indicat Putin.

„Care va fi acest răspuns – vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi”, a explicat el mai departe. „Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător”, a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Președintele rus a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept „planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală”, notează Agerpres.

Pe de altă parte, Putin a acuzat din nou Statele Unite că au folosit laboratoare în Ucraina pentru a crea „compuşi pentru arme biologice”.

Vorbind la acelaşi summit, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că NATO „îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei”. „Fără apropierea ţărilor noastre s-ar putea ca mâine să nu mai existăm”, s-a adresat el celorlalţi lideri prezenţi la summitul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Însă, comentează AFP, numai Belarusul a susţinut la această reuniune ofensiva rusă contra Ucrainei, ceilalţi participanţi păstrând în mare parte tăcerea.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat, duminică, că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei.

Totodată, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că va merge luni în parlament pentru a asigura sprijinul pentru o cerere, pe care aliații NATO se așteaptă să fie făcută împreună cu Finlanda.

Luni a vorbit pe marginea acestui subiect și viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. Acesta a declarat că alegerile făcute de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO sunt greșeli care vor avea „consecințe de amploare” și vor duce la schimbarea radicală a situației globale.

Kremlinul a avertizat de mai multe ori că vor fi „consecințe grave” în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, afirmând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și a menționat posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.

Imediat după anunțul de săptămâna trecută al liderilor finlandezi, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Peskov, a spus că intrarea țării nordice în NATO reprezintă „cu siguranță” o amenințare la adresa Rusiei. „Totul va depinde de modul în care se va desfășura acest proces de extindere a NATO, de măsura în care infrastructura militară se va apropia de granițele noastre”, a adăugat Peskov.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X