(VIDEO) În premieră, discursul Maiei Sandu în plenul Parlamentului European: „Vă cer sprijin pentru Moldova”

Autor: , in Actualitate / 18 mai, 2022, 15:01

Penru prima daă în istorie, Maia Sandu a ținut un discurs în plenul Parlamentului European. Președinta a vorbit despre războiul din Ucraina, impactul acestuia asupra țării noastre și numărul mare de refugiați ucraineni adăpostiți de Moldova. De asemenea, a relatat și despre atacurile cibernetice și incidentele de securitate din Transnistria, regiunea separatistă susținută de ruși.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne împinge cu un secol în trecut, în istorie. Rusia a atacat un stat vecin, așa cum marile puteri au mai făcut-o în trecut și a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra poporului din Ucraina și a întregului continent european. Au vrut să transforme Ucraina într-o anexă. Moldova simte această durere și tragedie prin care trece Ucraina. Șocul, agonia și neîncrederea în fața războiului a întâmpinat zeci de mii de refugiați care fugeau din fața bombelor. Jumătate de milion de refugiați a primit țara mea și vom continua să oferim ajutor umanitar Ucrainei. Am condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Moldova este ghidată și condusă de poporul nostru.

Lucrăm la lupta împotriva dezinformării și construim o societate civilă și o mass-media puternică. Ne află pe calea reformării justiției. Am putut să eliminăm multe scheme de corupție. Vă cer ajutor în lupta împotriva corupției. Să-i pedepsiți pe cei care au jefuit țara noastră. Trebuie să ne ajutați, să-i capturați și să-i pedepsiți pe fugarii corupți și să ne ajutați să-i aducem în fața justiției”. (…) Am fost loviți de crize care au culminat cu războiul din Ucraina. Creșterea prețului la energie a dus la o creștere istorică a inflației. (…) Moldova este o țară neutră. De aceea am cerut retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Moldova este hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Noi facem parte din familia europeană. Valorile voastre sunt și valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova. Acordarea statutului de țară candidat Republicii Moldova este o decizie bună”, a declarat Maia Sandu.

Ulterior, șefa statului va susține o conferință de presă comună cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X