Imunitatea parlamentară pentru deputați, anulată în cazurile infracțiunilor de corupție. Proiectul, aprobat în prima lectură

Autor: , in Actualitate / 19 mai, 2022, 11:07

Imunitatea deputaților va fi exclusă în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Deputații au votat în cadrul ședinței plenare de astăzi, 19 mai proiectul de lege ce prevede modificarea Constituției în prima lectură, cu votul a 64 de deputați din partea PAS și Partidul Șor, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, abținându-se de la vot.

Inițiativa legislativă prevede modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege, imunitatea deputaților va fi exclusă în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor.

Mai mult, în cazul acestor acuzații aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

„Corupția politică e cea care dă tonul și dacă politicenii corupți nu sunt pedepsiți dau un exemplu prost întregii societăți. Am avut în legislaturile anterioare deputați care au furat din banii publici, care au cumpărat alți deputați sau s-au lăsat cumpărați, fiind protejați inclusiv de imunitate”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate, unul dintre semnatarii proiectului.

Nemulțumiți de această inițiativă s-au arătat deputații din opoziție, care au declarat că vor solicita aviz de la Comisia de la Veneția.

„O să transmitem Comisiei de la Veneția anumite materiale și informații. Ne pare rău că nu avem o discuție științifică, nu consultăm experții și mergem politic, conjuncturist, propagandistic”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea.

„Acest proiect seamănă cu o afacere între PAS și Șorovțî. Dacă facem o retrospectivă și ne uităm cu 10-15 ani în urmă, de fiecare dată când Parlamentul sau instituțiile nestatale, neoficiale, tenebre au dat multe priorității procuraturii, întotdeauna s-au început aceste procese de ridicare a imunității deputaților”, a opinat comunistul Vladimir Voronin.

La proiect s-a expus deputatul majorității parlamentare Mihail Druță, care a lăudat inițiativa, adăugând că este unul întârziat.

„Aceste proiect nu este doar binevenit, dar foarte întârziat. Dacă am fi avut realitatea pe care ne-o dorim, atunci nu se întâmpla uzurparea puterii de stat în 2015-2016, când treceau câte 15 dintr-un partid în altul, când opoziția a fost masacrată și s-a creat o majoritate pentru care poporul n-a votat”, a declarat deputatul PAS Mihai Druță.

Deși a criticat inițiativa formațiunii de la guvernare, fracțiunea Partidului Șor a susținut proiectul, adăugând că în cea de-a doua lectură va înainta câteva amendamente.

„Din 2019 am zis că imunitatea la deputați trebuie să fie anulată, așa că domnul Robu ar fi bine să nu mai vină în fiecare zi în Parlament, dar să lucreze. Vom veni cu amendamente pentru lectura a doua. Pledăm ca imunitatea să fie anulată în întregime, nu parțial”, a declarat de la tribuna Parlamentului vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber.

Proiectul de lege propus de fracțiunea PAS urmează să fie votat în lectura a doua. Acesta a fost avizat anterior și de Curtea Constituțională.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X