(VIDEO) Sandu și Macron la Palatul Élysée: Ce declarații au făcut oficialii

Autor: , in Politic / 19 mai, 2022, 17:09

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au susținut o conferință de presă comună la Paris.

Iată câteva dintre ideile expuse de Maia Sandu la Palatul Élysée:

„Vom discuta cu domnul Președinte despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei bilaterale moldo-franceze și despre aspirațiile europene ale țării noastre.

Moldova a condamnat ferm războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni.

Peste 450 de mii de refugiați au trecut prin Moldova, de la 24 februarie. Aproape 90 de mii rămân și acum în Republica Moldova – și jumătate dintre ei sunt copii”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mulțumim Franței pentru ajutorul de peste 300 mii euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați.

„Vom discuta și agenda europeană a Republicii Moldova. Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE.

Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE.

Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european.

Vedem viitorul nostru în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere.

Vom discuta astăzi sprijinul Franței în acest sens”, a mai declarat Maia Sandu.

Șefa statului a afirmat că Republica Moldova înțelege că „integrarea europeană va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm scurtături pe această cale. Suntem pregătiți de muncă și vrem să fim apreciați după merit”.

„Vom aborda dialogul bilateral dinamic dintre țările noastre. Avem o cooperare bună în domeniul justiției și combaterii corupției.

Mulțumesc autorităților franceze în special pentru expertiză și sprijin în activitatea de identificare și confiscare a activelor furate din Republica Moldova.

Vom discuta și cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism.

Deschiderea oficiului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău va accelera negocierea împrumuturilor de suport bugetar și pentru finanțarea unor proiecte importante în domeniul energetic, al irigării, reîmpăduririi sau modernizării sistemelor de apă și canalizare.

Vom discuta, de asemenea, sprijinul Franței pentru reabilitarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va deschide perspectiva conectării la rețeaua feroviară europeană TNT.

Avem o agendă dinamică pe plan bilateral, pe care dorim să o valorificăm pe deplin, inclusiv cu participarea noului guvern francez, a mai spus Sandu.

Vezi și: Cu trenul de la Bruxelles la Paris, într-o oră și jumătate. Sandu: „Așa funcționează Europa unită”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X