Povestea ofițerului rus care a fugit din armata lui Putin din Ucraina. “Mă gândeam doar să trăiesc încă o zi”

Autor: , in Externe / 24 mai, 2022, 08:15

A fost nevoie de câteva săptămâni în care şi-a ascuns faţa de ucraineni și a dormit pe un pat improvizat din niște lăzi de grenade pentru ca un ofiţer rus de rang inferior să ajungă la concluzia că invazia rusă din Ucraina nu era bătălia pe care trebuia să o ducă, transmite Digi24.ro

CNN i-a prezentat povestea, precizând că militarul rus era încărcat de un sentiment tot mai mare de vinovăţie.

„Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar fac parte!”, a declarat ofiţerul pentru CNN. Acesta a spus că s-a dus să îşi caute comandantul şi şi-a dat demisia.

CNN nu a dezvăluit numele ofițerului și nu a inclus în relatare detalii personale tocmai pentru a-i proteja securitatea.

Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele asemănătoare, potrivit oponenților războiului din Rusia, precum și din Ucraina, care spun că au auzit de multe cazuri de soldați, atât profesioniști, cât și recruți, care au refuzat să lupte.

Trupele ruse au participat la lupte cu moralul scăzut și cu pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.

Agenția de Informații, Cyber ​​și Securitate din Marea Britanie spune că unii soldați chiar au refuzat să execute ordine.

O misiune necunoscută

În discuția cu jurnaliștii de la CNN, ofiţerul spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei care a declanşat temerile globale legate de invazia Ucrainei. Dar a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, nici măcar pe 22 februarie, când lui şi restului batalionului său li s-a cerut să predea telefoanele mobile fără nicio explicaţie, în timp ce erau staţionaţi în Krasnodar, în sudul Rusiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X