Rusia vrea să treacă la un sistem de educație „de interes național”. Studenții nu vor mai putea studia sau lucra în afară

Autor: , in Externe / 25 mai, 2022, 16:41

Rusia este pregătită să renunțe la acordul ce standardizează învățământul superior în Europa, astfel riscând ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa, transmite The Moscow Times, citat de Digi24.

Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valeri Falkov, a anunțat marți că statul va înlocui cadrul internațional recunoscut ca fiind Procesul Bologna cu un nou sistem făcut să îndeplinească „interesele naționale”.

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă”, a declarat Falkov pentru cotidianul de afaceri Kommersant, deși nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

„Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a mai spus acesta.

Actualmente recunoscut în 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a creea un standard universal de învățământ superior în Europa. Rusia a fost de acord cu procesul voluntar în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din era sovietică cu un sistem de două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări opționale post-universitare de doi ani în 2009.

Anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de ton față de acum doar două luni, când Ministerul Științelor și Învățământului Superior a mustrat câțiva oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Bologna în mijlocul rupturii cu Occidentul privind invazia din Ucraina.

Însă criticii sistemului au devenit mai vocali în ultimele săptămâni, autoritatea de supraveghere a educației din Rusia, Rosobrnadzor, cerând miercuri o eliminare graduală a cadrului european.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev, a cerut ca statul să se reîntoarcă la fostul sistem sovietic, pe care l-a numit „cel mai bun model de educație intern din lume”.

„Doar atunci vom reuși să înfruntăm cu succes amenințările și provocările făcute de Occidentul colectiv pentru a influența conștiința individuală, de grup și publică (a rușilor)”, a spus Patrușev într-un interviu marți pentru publicația rusească Argumenti i Fakti.

Intelectualii și analiștii politici ruși au avertizat anterior privind consecințele pentru studenții ruși dacă Rusia iese din Bologna.

„Diplomații ruși nu vor mai fi recunoscuți dincolo de Rusia. Studenții ruși nu vor putea intra la o universitate europeană pentru o diplomă de licență sau specialitate, să intre la un program doctoral sau să găsească un loc de muncă la fel de ușor ca înainte”, a spus, săptămâna trecută, analistul Ivan Preobrajenski într-un interviu pentru publicația online independentă The Insider.

Profesorul de drept de la Open University, Yelena Luchianova, a spus că sistemul sovietic era „inflexibil” și  „slab” în comparație cu standardul european.

„Sistemul de două niveluri Bologna este mult mai interesant și eficient. Nu doar că oferă studentului oportunitatea de a-și ajusta căutarea în timp ce studiază, dar și să «ajusteze» la nesfârșit abilităților lor la nevoie”, a declarat Luchianova pentru The Insider.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X