Un film despre război, în plin război. Ambasada Lituaniei în Republica Moldova a proiectat la Chișinău filmul „Mariupolis”

Autor: , in Actualitate / Social / 26 mai, 2022, 18:54

Un film despre cum războiul a schimbat viața ucrainenilor din orașul Mariupol, încă din 2015, a fost proiectat la Chișinău de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova. Documentarul vorbește inclusiv despre caracterele puternice ale oamenilor din orașul-port și impresionează prin istoria regizorului care a decedat în timp ce lupta pentru dreptate, prin artă.

Primele secvențe din documentar despre viața ucrainenilor pe timp de război au emoționat spectatorii până la lacrimi.

LILIA CURCHI, DIRECTOAREA EXECUTIVĂ A ASOCIAȚIEI JURNALIȘTILOR DE MEDIU ȘI TURISM ECOLOGIC:
Este un film puternic, e clar că redă durerea imensă prin care trec vecinii noștri. Tototadă, prin această proiecție, încă o dată ne manifestăm solidaritatea și gândul de sprijin. MUSCA Este un film care arată că viața merge mai departe, întrezăresc în acest film și elementele de speranță.

Filmul atinge puncte slabe, din moment ce orașul Mariupol este și astăzi în plin război provocat de ruși, unul și mai dur.

DANIEL BÎZDÎGA, COORDONATORULUL INIȚIATIVEI „TÂNĂRII AMBASADORI EUROPENI DIN REPUBLICA MOLDOVA”:
Cred că pentru acest film este important de cunoscut faptul cum a fost realizat, mai mult despre autor, istoria lui. Atunci el cumva devine mai interesant. MUSCA Oamenii încearcă să trăiască viața lor ca întotdeauna, dar în același moment se vede o careva tensiune – că ceva urmează să se întâmple.

Un oraș-simbol și un regizor cu o istorie de iață dramatică, sunt liniile rosii de subiect care se unesc și redau tragedia prin care trece poporului ucrainean. Regizorul Mantas Kvedaravicius a fost ucis pe câmpul de luptă în 2022, în timp ce filma un alt documentar despre oraș, care acum s-a transformat în grămezi de moloz.

ANDREJ DIDENKO, REPREZENTANT AL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL LITUANIEI:
El (n.r. Mantas Kvedaravicius) a povestit despre Mariupol, orașul de pe malul Mării Azov, în ciuda faptului că la o distanță de numai câțiva kilometri se duceau lupte și se auzeau împușcături. El povestea despre viața de zi cu zi a oamenilor. Și arată că oamenii rămân oameni, chiar și în situații critice, dar și cum aceștia se adaptează situației.

Acest documentar prezintă durerea poporului ucrainean, din regiunea Donețk, când războiul pornit de ruși înainta spre orașul-port, de la Marea Azov. În același timp, vorbește despre modul în care Ucraina ține piept agresiunii ruse.

ANDREJ DIDENKO, REPREZENTANT AL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL LITUANIEI:
În cele din urmă, oamenia învinge. Iar adevărul îi face pe oameni mai puternici, un lucru foarte important. Oricum, victoria va fi după adevăr.

Filmul ,, Mariupolis” a fost proiectat în incinta Centrului de Informare al Uniunii Europene la Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X