Biden: SUA trimit rachete HIMARS în Ucraina. Ajutorul militar este de 700 milioane de dolari

Autor: , in Actualitate / Externe / 2 iunie, 2022, 08:43

Președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acțiune de până la aproape 80 de kilometri, potrivit Digi24. Valoarea ajutorului se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. Rusia a protestat puternic împotriva trimiterii de rachete amerciane în Ucraina, amenințând că acest lucru ar putea însemna escaladarea conflictului.

Anunț un nou pachet important de asistență de securitate care să furnizeze ajuror critic armatei ucrainene. (…) Acest pachet le va pune la dispoziție noi capacități și armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniție de luptă, pentru a-și apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

Kremlinul a reușit doar să devasteze comunități, să abrutizeze civili, să compromită agricultura Ucrainei și să amenințe securitatea alimentară globală, prin blocarea porturilor ucrainene. Voința curajoaselor forțe ucrainene de a-și apăra țara este admirabilă, iar Ucraina a arătat că nu va fi niciodată supusă de Rusia”, a declarat la rândul său secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că valoarea ajutorului militar este de 700 de milioane de dolari.

Ce arme trimit SUA în Ucraina

Departamentul american al Apărării a publicat lista armamentelor și echipamentelor care vor ajunge în Ucraina:

– Sisteme de rachete HIMARS și muniție
– 5 radare anti-artilerie
– 2 radare anti-aeriene
– 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de coandă a lansării
– 6.000 de arme anti-blindaj
– 15.000 de proiectile de artilerie de 155 mm
– 4 elicoptere Mi-17
– 15 vehicule tactice
– Piese de schimb și echipamente

Potrivit unor oficiali din administrația americană citați de CNN, sistemele de rachete HIMARS vor fi echipate cu muniție care poate fi lansată la aproape 80 de kilometri, mai puțin decât distanța maximă care poate fi atinsă, dar mai mult decât ceea ce au ucrainenii în momentul de față.

La acest subiect: Rusia, după ce Biden a anunțat că trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina: Decizie extrem de negativă

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X