Precizările Ministerului Justiției, după ce CtEDO a comunicat în regim de urgență Guvernului plângerile lui Alexandr Stoianoglo

Autor: , in Actualitate / Justiție / 2 iunie, 2022, 16:47

Ministerul Justiției al R. Moldova a venit cu o reacție, la o zi după ce Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, a anunțat că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat în regim de urgență Guvernului R. Moldova ambele plângeri depuse în privința clientului său pe faptul „persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și al suspendării din funcția de procuror general”.

În nota emisă, Ministerul Justiției a precizat că „va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate”.

„La 30 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererile nr. 5281/22 și 19371/22, depuse de Alexandr Stoianoglo contra Republicii Moldova. Prima cerere se referă la lipsirea de libertate a d-lui Stoianoglo în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa. Cea de-a doua cerere se referă la suspendarea acestuia din funcția de procuror general în urma inițierii cauzei penale împotriva sa și la imposibilitatea de a contesta această măsură”, au comunicat responsabilii din cadrul Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției (Agentul guvernamental) a menționat că va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către Curte (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate.

„Precizăm că aceste cereri vizează aspecte procedurale și nu se referă la procedura de demitere a dlui Stoianoglo din funcția de grocuror general”, au conchis reprezentanții Ministerului Justiției.

Avocatul Victor Munteanu a menționat că după ce vor fi studiate documentele parvenite de la CtEDO, va informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea Europeană.

„Curtea europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo pe faptul persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comuncare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și, mai important, al suspendării din funcția de procuror general. După ce vor fi studiate documemtele parvenite de la CEDO, vom informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea europeană”, a declarat Munteanu.

Amintim că, Consiliul Superior al Procurorilor a admis anterior pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea acestuia din funcție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X