Reacția Rusiei după ce a fost anulată vizita lui Lavrov la Belgrad, în urma interdicției zborului: Acțiune ostilă

Autor: , in Actualitate / Externe / 6 iunie, 2022, 15:04

Rusia spune că interzicerea avionului lui Serghei Lavrov în spațiul aerian al vecinilor Serbiei reprezintă o „acțiune ostilă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de acțiuni ar putea pune probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, 6 iunie, că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept „de neimaginat” închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să-l ducă în Serbia.

„Inimaginabilul s-a produs”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă, denunţând de asemenea drept „scandaloasă” această măsură, citează Agerpres.

De asemenea, Lavrov a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, adaugând că speră că această vizită a oficialului sârb „nu va fi obstrucţionată”.

„Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia”, a spus Lavrov.

El a mai declarat că „dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident”.

Ministrul Afacerilor Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat luni profundul regret în legătură cu „obstrucţionarea” vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept „un mare şi adevărat prieten al Serbiei”.

„O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei”, a subliniat Vulin într-un comunicat.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti în urma invaziei.

Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a denunţat luni dimineaţa închiderea spaţiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat „împotriva Rusiei ca stat şi Serbiei ca stat”.

„Sper că reacţia va fi comună şi extrem de severă, nu doar sub formă de proteste diplomatice, ci se va traduce şi prin acţiuni practice, concrete”, a scris Kosaciov pe Telegram.

Duminică, şefa guvernului sârb Ana Brnabic a declarat că situaţia din jurul acestei vizite era „extrem de complicată” din cauza imposibilităţii de a survola unele ţări şi că preşedintele sârb Aleksandar Vucic era implicat el însuşi la organizarea vizitei.

La acest subiect: Vizita la Belgrad a ministrului rus de Externe, anulată, după o interdicție de zbor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X