Republica Moldova va găzdui ședința comună a Parlamentelor de la Chișinău și București. Grosu: „Mă bucur. Este un mesaj puternic de susținere”

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 iunie, 2022, 15:35

Republica Moldova va găzdui ședința comună a Parlamentelor de la Chișinău și București. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă comune susținute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu.

Reuniunea celor două Parlamente este o premieră și va avea loc pe parcursul lunii iunie.

Mă bucur că ședința va avea loc la Chișinău. Este un mesaj puternic de susținere a eforturilor actualei guvernări în țară, un mesaj despre ce putem face împreună pentru a spori cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, investițiile, sănătatea, educația sau cultura”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a mulțumit omologului său pentru sprijinul oferit de România Republicii Moldova de-a lungul timpului, dar și în noul context regional.

România a fost mereu alături de Republica Moldova, ajutându-ne să trecem mai ușor prin diverse crize și să realizăm proiecte importante pentru țara noastră. România este prietenul cel mai important al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și mă bazez pe dumneavoastră, domnule președinte, ca, din pozițiile de stat și politice pe care le aveți, să ne ajutați în a face progrese concrete pentru perspectiva noastră europeană”, a menționat Grosu.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reiterat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.

Nu există o altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în UE. România nu face un favor Republicii Moldova, ea are obligația de a ajuta Republica Moldova pentru tot acest parcurs”, a spus Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a mai afirmat că, după discuția de astăzi și mai ales după ședința comună a celor două instituții parlamentare, dimensiunea europeană și parlamentară va intra într-o altă logică.

Am venit în delegație cu oameni cu expertiză în domeniu și sperăm ca în perioadă următoare să accelerăm cooperarea pe această dimensiune parlamentară. Republica Moldova trece perioada de tranziție, de uniformizare a legislației sale cu cea a Uniunii Europene, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp. Este păcat să nu lucrăm împreună în domeniul legislației, astfel încât să fim cât mai eficienți și să mărim ritmul ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE”, a mai spus Ciolacu.

Pe agenda discuțiilor între cei doi președinți de parlament s-a aflat și subiectul referitor la intensificarea cooperării economice. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că, prin controlul comun la frontieră, autoritățile își propun să facă mai ușoară activitatea transportatorilor, care în aceste zile au un rol cheie în susținerea aprovizionării la nivel regional.

Amintim că, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, efectuează astăzi o vizită la Chișinău, la invitația președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X