(DOC) 7 aprilie 2009. CtEDO a pronunțat hotărârea în cazul lui Valeriu Boboc: Republica Moldova, obligată să achite 57.000 de euro

Autor: , in Actualitate / Social / 7 iunie, 2022, 11:20

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat, marți, 7 iunie, hotărârea în cauza Valeriu Boboc, tânărul omorât de polițiști în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cauza se referă la încălcări ale drepturilor omului care au avut loc acum 13 ani, evenimentele din luna aprilie 2009. Republica Moldova este obligată să achite reclamanților suma de 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău.

Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Curtea a acordat reclamanților suma de 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

În fața Curții, reclamanții au fost reprezentați de Valariu Pleșca, avocat din Chișinău.

Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-poliţistul Ion Perju. Acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, însă, nu a ajuns după gratii, întrucât, în 2015, cu puţin timp înainte de pronunţarea verdictului în instanţa de apel, Perju a dispărut din sala de judecată şi a părăsit teritoriul Republicii Moldova fără să fie oprit la hotar.

Imaginile video, dar şi declaraţiile martorilor audiaţi aratău că tânărul a fost bătut de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine în baza unor indicaţii ale şefilor de atunci ale structurilor de forţă de a reţine toţi protestatarii, inclusiv prin aplicarea forţei.

Acum autorităţile moldovene au la dispoziţie câteva luni pentru a formula un răspuns la încălcările invocate de avocaţii familiei Boboc.

În dosarul evenimentelor din aprilie 2009 au fost vizaţi şi înalţi demnitari de la acea vreme. În aprilie 2015, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari fuseseră condamnați pentru neglijenţă în serviciu şi abuz de putere la patru şi, respectiv, doi ani de închisoare. În cazul lui Gheorghe Papuc era vorba de o condamnare cu executare. Doar că două luni mai târziu ambii au fost absolviți de pedeapsă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X