(VIDEO) Câștigătoarea concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin: „Nu am relații cu oameni din sistemul din R. Moldova. Voi aplica legea în mod echitabil și corect”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 7 iunie, 2022, 16:43

Veronica Dragalin, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, spune că chiar dacă a plecat din Republica Moldova când avea doar opt ani, își dorește revină acasă pentru a contribui la „efortul de a schimba soarta țării noastre”. Vorbind la proba interviului despre justiție, integritate și planurii de viitor, ea a menționat că nu are „relații” în sistemul judiciar de la noi.

Deși am plecat în 1993, când aveam doar 8 ani și am locuit în Italia, Germania, Spania și SUA, aș vrea să mă întorc acasă, să depun efort și să-mi ajut țara în acest moment crucial. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este o prioritate pentru Republica Moldova. Eu cred că pașii pe care îi facem în acest efort vor avea un impact imens asupra viitorului țării. Niciodată nu m-am simțit atât de optimistă pentru viitorul R. Moldova și sunt extrem de mândră că sunt din Republica Moldova. Aș fi onorată să am ocazia să mă întorc în R. Moldova pentru a contribui personal la efortul de a schimba soarta țării noastre”, a declarat Veronica Dragalin.

Dragalin a subliniat că procurorii au obligația și mandatul de a acționa în interesul cetățenilor și al țării.

Procuratura Anticorupție are nevoie de o schimbare radicală. Din păcate, eu cred că cetățenii și țara au pierdut încrederea că procurorii au respectat acest mandat. Procuratura Anticorupție trebuie să câștige încrederea societății, să devină o instituție bine respectată, care funcționează la cel mai înalt potențial. Din punctul meu de vedere, liderul Procuraturii Anticorupție trebuie să fie o persoană care are două calități importante – integritate și experiență profesională. Eu cred că am ambele”, a spus câștigătoarea concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție.

În ceea ce privește integritatea, Victoria Dragalin a menționat că are o carieră de 11 ani ca jurist în SUA și nu are nicio pată pe dosarul său.

În 2011 am trecut printr-un proces intens de pre-vetting pentru a deveni avocat licențiat în statul California. În 2016 am trecut printr-un alt proces de pre-vetting mai riguros pentru a deveni procuror federal. Nu există nimic în viața mea care să-mi pună la îndoială integritatea și deciziile profesionale. În plus, eu vin din afara țării. Nu am relații cu oameni din sistemul din R. Moldova, inclusiv cu procurori, judecători sau politicieni. Deci, nu am aliați și nu am dușmani. Voi aplica legea în mod echitabil și corect în fiecare caz și nu voi fi influențată sau controlată de forțe externe, cum ar fi politice, criminale sau corupte”, a spus Dragalin.

Citește și: Veronica Dragalin, desemnată câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a desfășurat marți, 7 iunie, proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție.

În urma intervievării și completării fișelor de evaluare a celor patru candidați la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, s-a stabilit că Veronica Dragalin a obținut cel mai mare punctaj, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să propună procurorului deneral interimar Dumitru Robu numirea acesteia în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit cadrului normativ, candidatul la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate este intervievat și evaluat de către membrii CSP în baza următoarelor criterii:
a) conceptul de management și dezvoltare instituțională;
b) motivația de accedere în funcția de procuror-șef al procuraturii specializate;
c) gândire critică, raportare la valorile profesionale și angajament;
d) exprimarea clară și logică, inclusiv în cadrul discursului public de la interviu;
e) experiența și competența profesională;
f) autocontrol și rezistență la stres;
g) abilități manageriale;
h) etica și buna reputație

La etapa de interviu în fața CSP au participat patru candidați, care au acumulat punctaje finale după cum urmează :

– Adrian Bordianu – 40,93 puncte;
– Victor Brînză – 36,15 puncte;
Veronica Dragalin – 72,15 puncte;
– Octavian Iachimovschi – 53,01 puncte;

Vedeți mai jos interviul candidatei la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X