Instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală. Ministrul Justiției: Este o lege demult așteptată.

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 9 iunie, 2022, 13:56

Instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, cu votul a 78 de deputați.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției și are scopul de a îmbunătăți legislația procesual-penală a Republicii Moldova. Documentul vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, inițiativa legislativă propune confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

Documentul prevede introducerea unui mecanism de deblocare a activității procurorilor. Acesta prevede efectuarea unei proceduri speciale la faza de urmărire penală în partea ce ține de înaintarea învinuirii și acuzării în absența învinuitului. Astfel, judecătorul de instrucție va fi cel care va verifica și autoriza finalizarea urmăririi penale, doar dacă procurorul va prezenta suficiente probe prin care va demonstra că acesta s-a eschivat în mod vădit de la urmărirea penală.

Rolul judecătorului de instrucție în acest proces va fi de a verifica dacă într-adevăr locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit, iar procurorul a întreprins toate măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, judecătorul va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat.

În același timp, proiectul de lege prevede un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

Mecanisme similare celor propuse de Ministerul Justiției se regăsesc în legislația procesual-penală a mai multor țări, inclusiv România, Franța, Georgia.

Prezentând inițiativa legislativă în plen, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că până la adoptare în lectură finală se va solicita expertiza Consiliului Europei a proiectului de lege propus.

Ministrul Justiției: „Este o lege demult așteptată. Dacă era adoptată trei ani în urmă, aveam altă situație la moment”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat că respectiva lege nicidecum nu atacă libertățile fundamentale, însă doar atacă hoții care fug de lege.

„Este o lege demult așteptată. Dacă era adoptată trei ani în urmă, aveam altă situație la moment. Am fost întrebat despre ce se va schimba dacă persoana este condamnată, dar oricum nu va reveni în țară? Mai multe lucruri. Inclusiv va fi posibilă și recunoașterea sentinței dacă persoana este și cetățean al acestui stat. Dar în primul rând vorbim totuși despre aceea că emiterea sentințelor judecătorești de condamnare constituie o premisă pentru confiscarea bunurilor furate. Chiar dacă s-a vorbit mult despre pretinse încălcările ale drepturile omului, legea nicidecum nu atacă libertățile fundamentale. Legea atacă hoții care fug de lege”, a declarat Litvinenco.

Litvinenco a mai spus că, astfel, va fi posibila deblocarea dosarelor penale, care ani de zile nu pot fi instrumentate și finalizate din cauză că persoanele vizate ignoră, intenționat și abuziv, acțiunile organelor de drept.

„Multe dintre aceste „personaje” arhicunoscute, asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în condiții de lux. Asta în timp ce procurorii și judecătorii așteaptă ca acestea să se prezinte în instanță pentru a finaliza examinarea cauzelor, iar cetățenii așteaptă pedepsirea lor și confiscarea bunurilor adunate ilegal. Este de la sine înțeles că aceste persoane nu se vor prezenta benevol în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată”, a menționat ministrul Justiției.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea: O să venim cu amendamente în cea de-a doua lectură

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a spus că fracțiunea din care face parte va veni cu amendamente în cea de-a doua lectură, iar în prima lectură au votat proiectul.

„Susținem cu condiția că veți primi ca atare acele amendamente cu care vor vor veni colegii (…) Puțin probabil că dosare de rezonanță vor fi duse până la bun sfârșit. Procedurile trebuie respectate”, a comentat Batrîncea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X