Parlamentul European solicită acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova și Ucrainei la Consiliul European din 23 – 24 iunie

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 iunie, 2022, 15:56

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au solicitat joi, 9 iunie, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de Huvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Republicii Moldova și Ucrainei şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

Președinții Grupurilor Politice din Parlamentul European au adoptat declarația comună în care cer acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova și Ucrainei la Consiliul European care va avea loc în 23 – 24 iunie.

Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE”, se spune în declaraţia adoptată de Conferinţa Preşedinţilor.

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european”, se mai arată în declarație.

Liderii de grupuri menționează că „cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene”: „Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate”.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a subliniat că Parlamentul European a înțeles că Republica Moldova este la fel de importantă pentru Uniunea Europeană ca Ucraina.

Parlamentul European este principalul susținător al parcursului european al Ucrainei și Republicii Moldova. Noi, Parlamentul European, am adoptat la 1 martie o rezoluție în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană. Tot noi am adoptat la data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluție, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova.

Este timpul ca și celelalte instituții europene să-și arate mai clar susținerea pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova prin acordarea statutului de stat candidat pentru cele două țări.

Parlamentul European a înțeles că Republica Moldova este la fel de importantă pentru Uniunea Europeană ca Ucraina”, a declarat Mureșan.

Amintim că, Parlamentul European a cerut, joi, 19 mai, ca Republica Moldova să primească statutul de țară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Într-un comunicat pe site-ul instituției, Parlamentul a mai transmis și că a votat raportul său anual de implementare a acordului de asociere cu Republica Moldova, cu 512 voturi în favoare, 43 împotrivă și 39 abțineri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X