Constatările Promo-LEX privind desfășurarea votării în turul II al alegerilor locale noi din 12 iunie

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 iunie, 2022, 10:44

Observatorii Promo-LEX spun că au monitorizat desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în 3 localități unde primarul nu a fost ales din primul tur: comuna Ghetlova din raionul Orhei, satul Glinjeni din raionul Fălești și satul Zastînca din raionul Soroca. Totodată, misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor, care a confirmat rezultatele preliminare, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Informațiile au fost colectate și raportate de către 5 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secție de votare.

În rezultatul monitorizării alegerilor s-a constatat că, secțiile de votare s-au deschis regulamentar. Pe parcursul zilei alegerilor, votarea a fost organizată eficient și s-a desfășurat liniștit.

„Și pentru acest tur de scrutin atragem atenția asupra numărului mare, în opinia misiunii, de cereri de votare cu urna mobilă depuse la Glinjeni (60) și Zastânca (41), în ambele cazuri cu 11 mai multe decât în primul tur. Amintim că, potrivit bunelor practici internaționale, utilizarea urnelor mobile de vot nu este recomandată, deoarece este însoțită de un risc înalt de falsificare”, menționează Promo-LEX.

De asemenea, Promo-LEX a subliniat că pentru turul doi nu a fost soluționată problema accesibilității secțiilor de votare, 4 din 5 secții nefiind asigurate cu condiții minime de accesibilitate (rampă) pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

„Închiderea secțiilor de votare s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid. Membrii biroului electoral 25/034 Ghetlova, însă, au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru”, a constatat misiunea de observare.

La acest subiect: Comisia Electorală Centrală anunță rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi din 12 iunie

Rezultatele numărării, în paralel, a voturilor se prezintă în felul următor:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X