Directorul CNA: „Anticorupția redevine o prioritate. Sunt sigur că vom recupera o parte din activele scoase din R. Moldova”

Autor: , in Actualitate / Social / 13 iunie, 2022, 16:28

Corupția macină în continuare multe zone ale societății moldave, iar deturnarea banului public perpetuează sărăcia. De aceea, combaterea corupției trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al Centrului Național Anticorupție (CNA), ci al întregii societăți, a declarat Europei Libere, directorul CNA Iulian Rusu, care dă asigurări că anticorupția redevine o prioritate.

Europa Liberă: Sunteți chiar optimist că Republica Moldova va reuși să recupereze o parte din activele care au fost duse în străinătate?

Iulian Rusu: „Judecând după deschiderea fără precedent a colegilor noștri și deja unele progrese intermediare pe care le observăm, eu sunt destul de încrezut că, cel puțin parțial, noi o să putem să recuperăm aceste active, dar depinde de eficiența cu care instanțele noastre de judecată vor examina aceste cazuri”.

Solicitarea de aplicare a măsurilor asiguratorii sub formă de arest preventiv este în mâinile colegilor noștri procurori, ei cântăresc foarte bine fapta, riscurile de distrugere a probelor și măsura care poate fi aplicată. Noi avem la dispoziție fie arestul preventiv, fie arestul la domiciliu, fie controlul judiciar sau aplicarea niciuneia din cele trei enumerate. Noi pe cauzele active avem 31 de persoane care se află în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13, plus mai avem trei persoane care la moment sunt reținute și stau în izolatorul CNA. Eu nu am observat o schimbare de optică și trebuie aici să menționez, iarăși foarte important, și acesta-i un concurs de apreciere, de nivel de implicare a persoanelor în comiterea infracțiunilor, mai ales când e vorba despre un grup criminal organizat sau o organizație criminală, asupra liderilor în primul rând se plasează măsurile de arest preventiv”, a declarat șeful CNA.

Furtul miliardului este cel mai de rezonanță dosar care nu are finalitate și, iată, sunt opt ani de zile

Dosarul fraudei bancare se materializează la momentul actual în mii de volume. Aceste mii de volume sunt procesate rând pe rând și se transmit diferite episoade deja în instanța de judecată, acest lucru îl facem iarăși cu concursul colegilor procurori, din partea CNA se implică ofițerii de urmărire penală. Cu siguranță ne-am dori să putem oferi mai mulți ofițeri, dar trebuie să prioritizăm între diverse dosare active pe care le avem în gestiune, însă noi comunicăm cu regularitate pe diverse episoade care sunt transmise în instanța de judecată. Despre aceeași situație putem menționa și în cazul laundromatului rusesc sau în cazul dosarului denumit generic Metalferos, sau alte dosare de rezonanță. Pe toate dosarele se lucrează intens, colegii, spre exemplu, din cadrul ARBI au peste 160 de delegații de efectuare a investigațiilor financiare în paralel. Asta înseamnă că trebuie analizată foarte multă informație brută”, a spus directorul CNA.

Europa Liberă: Dl director, dar se anunță cu regularitate că se pune sechestru pe bunuri și după asta ce se întâmplă? În bugetul statului ajung parte măcar din acești bani pe care încercați să-i recuperați?

Iulian Rusu: „Am luat calea statului de drept, procesul de recuperare a activelor presupune mai multe etape. Prima și cea mai importantă este identificarea, după care aplicarea sechestrului, deci și la identificare, și la aplicarea sechestrului participă atât CNA, inclusiv ARBI, cât și procurorii, și instanța de judecată emite încheierile respective, urmează o etapă care este în mâinile instanțelor de judecată. Cauzele instrumentate finalizate se transmit în instanța de judecată unde se menționează activele pe care este aplicat sechestrul în baza unei hotărâri definitive, și aici iarăși trebuie să menționez, avem trei niveluri de instanțe, odată ce avem o hotărâre definitivă și ea poate fi pusă în executare, se implică colegii noștri din cadrul Ministerului Finanțelor și executorii judecătorești, care pun în executare titlul executoriu care se eliberează în baza hotărârii definitive în partea ce ține de confiscare. Aparent este mult mai ușor să devalizezi sistemul decât să recuperezi aceste resurse, pentru că sunt diferite reguli de joc. Infractorii nu au reguli de joc care să aibă ceva în comun cu legea, noi trebuie să respectăm aceste reguli de joc pentru ca să nu avem ulterior deficiențe sau întrebări că nu a fost respectat procesul echitabil, că activele nu au fost identificate corect și ulterior să ajungem cu cauze de condamnare la CEDO. Pentru a evita toate riscurile acestea, se depune toată diligența și o muncă asiduă, cu mare atenție la detalii pentru ca cauzele să fie instrumentate corect, multilateral și eficient”.

Europa Liberă: Dar totuși în pușculița statului ajung parte din banii aceștia pe care încercați să-i recuperați?

Iulian Rusu: „O parte, dar foarte mică, a ajuns deja în bugetul de stat, marea majoritate a activelor pe care am aplicat sechestru la moment se află pe conturi trezoreriale speciale și dacă este vorba despre active nefinanciare asupra lor sunt aplicate interdicții de tranzacționare, ele nu pot fi vândute, nu se poate face schimb etc.”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X