Ambasadorul SUA la Chișinău: „Nu există o amenințare militară imediată, directă la adresa R.Moldova. Mă simt în siguranță aici”

Autor: , in Actualitate / Politic / 14 iunie, 2022, 11:36

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că riscurile de securitate asupra țării noastre sunt constant monitorizate și, deocamdată, nu există indicii privind o amenințare directă. Oficialul american a subliniat că se simte în siguranță aflându-se în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

„Mă simt foarte sigur aici (n.r: Republica Moldova). Familia mea este aici cu mine. Ambasada funcționează în regim normal. Noi nu avem informații care să arate că ar exista o amenințare militară imediată, directă la adresa Republicii Moldova. Sigur că este o situație pe care o urmărim în fiecare zi. Facem tot posibilul pentru a comunica clar cu partenerii noștri din Republica Moldova. Eu mă simt în siguranță și cred că Republica Moldova este o țară care lucrează foarte mult la reziliență, încerc să determine care ar fi cea mai bună modalitate de asigurare a rezistenței sale, precum și cum să avanseze pe această cale a agendei de reforme”, a declarat Kent D. Logsdon.

În urma incidentelor din regiunea transnistreană, Logsdon susține că SUA au apreciat intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

„Ceea ce a fost în ultimele săptămâni și luni ne-a îngrijorat. Au fost niște incidente care au avut loc în regiunea separatistă transnistreană și cred că a fost foarte important ca atât conducerea de pe malul stâng, cât și cea de pe malul drept, s-au asigurat că aceste tensiuni nu escaladează. Noi am fost asigurați pe întreaga perioadă a războiului din Ucraina că cele două părți sunt în dialog constant, continuă să discute. Vedem ședințele în format 1+1 cu negociatorii, în pofida tensiunilor și dificultăților care există între cei doi parteneri. Războiul din Ucraina poate continua foarte mult timp. Sigur că noi sperăm la pace și rezolvarea conflictului. Este foarte important pentru Republica Moldova să se gândească la securitatea sa proprie”, a mai spus Logsdon.

Ambasadorul a menționat că, în prezent, formatul 5+2 este „unicul pe care-l avem la dispoziție”.

„Acum formatul 5+2 este unicul pe care-l avem la dispoziție. Formatul 5+2 sub conducerea OSCE trebuie să continue. Sigur, va trebui să ne gândim la ceva nou, după conflictul din Ucraina. Noi considerăm că trebuie să existe un statut special pentru Transnistria, în cadrul acestui stat integru și suveran – Republica Moldova”, a subliniat Kent D. Logsdon.

Diplomatul american a remarcat că Republica Moldova poate conta pe un partener puternic – SUA și statele Uniunii Europene.

„Noi am fost consecvenți în privința ajutorului acordat Ucrainei. Credem că și pe viitor este important să ajutăm comunitatea internațională să se pregătească pentru orice tip de activități pentru că ar putea fi vorba de un nou val de refugiați, vom continua să lucrăm cu cei de la frontieră, cu organele de drept, îi vom ajuta cu mai multă comunicare și mai mult echipament”, a conchis ambasadorul SUA la Chișinău.

Citește și: Ambasadorul SUA la Chișinău, discurs în fața studenților din cadrul USM: Putin va pierde războiul cu Ucraina

Anterior, oficialul american a spus că este de părere că președintele rus Vladimir Putin va pierde războiul cu Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X