Consiliul și Parlamentul European au convenit să prelungească cu un an regulamentul de instituire a certificatului COVID-19 al UE

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 14 iunie, 2022, 08:46

Parlamentul European şi statele membre au convenit luni, 13 iunie, să prelungească cu un an regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, chiar dacă multe state membre au încetat să îl mai solicite la intrarea pe teritoriul lor.

„Legislatorii europeni vor să se asigure însă că cetăţenii din statele membre UE se pot deplasa liber în cazul „în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat Parlamentul European.

Regulamentul de stabilire a certificatului digital UE COVID-19 se va prelungi cu un an, până la 30 iunie 2023. Prelungirea regulamentului va asigura că călătorii din UE, precum și cei din țări terțe conectați la sistem pot continua să-și folosească certificatul digital UE COVID. pentru călătoriile în interiorul Uniunii în statele membre în care aceste certificate de călătorie sunt necesare. Dacă situația de sănătate o permite, regulamentul poate fi abrogat și mai devreme.

Pe lângă prelungire, colegislatorii au convenit și asupra:

– obligația Comisiei de a prezenta un raport detaliat până la 31 decembrie 2022. Acest raport ar putea fi însoțit de propuneri legislative care să permită o nouă evaluare a necesității de a abroga sau de a menține certificatul, în funcție de evoluția situației de sănătate;
– clarificarea că certificatele de vaccinare ar trebui să reflecte toate dozele administrate, indiferent de statul membru în care oamenii și-au primit vaccinarea;
– posibilitatea de a elibera un certificat de recuperare în urma unui test antigen;
– extinderea gamei de teste antigene autorizate utilizate pentru a se califica pentru un certificat COVID-19;
– posibilitatea de a permite eliberarea certificatelor de vaccinare persoanelor care participă la studiile clinice.

„Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu acest dosar, Didier Reynders.

„Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el. Cu toate acestea, „acordul la care s-a ajuns astăzi (luni – n.r.) ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”,a menționat Didier Reynders.

La sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X