Magistrații respinşi de Maia Sandu luptă să rămână în sistem. Au depus cereri la CSM
Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.
Unul din primii magistraţi care a depus cerere pentru a fi înaintat repetat la prelungirea mandatului este Serafim Vasilache. Solicitat de către reporterii portalului Anticorupţie.md, judecătorul Vasilache a comunicat că a fost contactat de către un inspector judiciar căruia i-a oferit explicaţii privind imobilele şi faptul că a fost cercetat penal.
Magistratul a declarat că a intrat în posesia bunurilor imobile câţiva ani înainte ca să ajungă judecător şi a profesat o perioadă avocatura. Magistratul a mai indicat în anul curent că el şi sora sa au primit donaţie de la tatăl lor casa bunicului, regretatul scriitor Vasile Vasilache.
Referindu-se la faptul că a figurat într-un dosar penal, judecătorul ne-a comunicat că este vorba despre un accident rutier din 2011.
„O femeie a fost traumată uşor la mână şi poliţia a pornit iniţial dosar penal. Ulterior, cazul a fost recalificat în dosar contravenţional. Am achitat amenda şi despăgubirile solicitate de victimă. Când am fost numit judecător pentru perioada de cinci ani, toate aceste circumstanţe au fost verificate şi nu au fost considerate ca impediment pentru a-mi exercita mandatul”, a spus Vasilache.
Victoria Sanduţa de la Judecătoria Chişinău a depus cererea la CSM marţi, fiind ultima din cei 13 magistraţi respinşi de Maia Sandu, care a solicitat promovarea repetată până la atingerea plafonului de vârstă.
Magistrata a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că se simte discriminată în raport cu alţi colegi din sistem şi condamnată fără probe. „Am depus această cerere după ce am aştepta ca CSM să propună repetat candidatura mea din proprie iniţiativă. Nu este stipulat în lege că magistratul trebuie să depună cerere la CSM pentru a-i fi înaintată repetat candidatura, dacă a fost respins de Preşedenţie. Am depus cerere ca să scap de incertitudinea în care am ajuns. Să vedem ce facem mai departe, să nu fie afectaţi justiţiabilii. Am în gestiune peste 400 de dosare, este vorba despre oameni care aşteaptă. Şefa statului a invocat discreptanţe dintre averea şi veniturile mele. Dar sunt organe competente, abilitate să cerceteze astfel de cazuri. Nu există nimic. S-au bazat pe o notă informativă, fără probe. Dacă sunt suspiciuni de corupţie, nu au decât să pornească anchete. Între timp, s-a modificat şi Constituţia şi magistraţii vor fi numiţi din start până la atingerea plafonului de vârstă, spre deosebire de noi, care am fost numiţi iniţial pentru o perioadă de 5 ani. Intrarea în vigoare a modificărilor a fost amânată cu 6 luni. Este o discriminare în raport cu noi”, a declarat magistrata.
Victoria Sanduţa a precizat că a depus cererea, însă nu crede că CSM, în actuala componenţă, cu mandate demult expirate, este în drept să propună repetat candidaturile judecătorilor respinşi de şefa statului.
Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Dorel Musteaţă, preşedintele CSM a confirmat că au parvenit mai multe cereri din partea magistraţilor respinşi şi a transmis dosarele lor la Inspecţia Judiciară pentru a se clarifica. Totodată, Musteaţă susţinea că solicitanţii vor trebui să mai aştepte până la alegerea unui nou CSM, deoarece actualul nu este în drept, conform deciziei din martie 2022, să ia decizii privind cariera judecătorilor. „Astfel de decizii urmează a fi luate cu votul a 2/3 din numărul de 12 membri ai CSM, adică cu cel puţin 8 voturi, dar noi suntem acum 7 membri în CSM”, a explicat Dorel Musteaţă.
Comentarii