(VIDEO) Noile decizii aprobate de CSE privind organizarea echipelor mixte de control în punctele de trecere a frontierei moldo-române

Autor: , in Actualitate / Social / 14 iunie, 2022, 15:50

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat marți, 14 iunie, mai multe decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la organizarea echipelor mixte de control în punctele de trecere a frontierei moldo-române pentru deblocarea traficului de camioane.

Șefa MAI a menționat că derogările din cadrul normativ adoptate astăzi vor permite, printre altele, amplasarea echipelor mixte a acțiunii de control pe teritoriul României.

Astăzi la ședința Comisiei Situații Excepționale au fost luate decizii importante care să permită funcționarea și facilitare echipelor mixte. S-a decis amplasarea echipelor mixte pe teritoriul României. La fel se va permite utilizarea logisticii tehnicii de calcul, a containerelor modulare, a echipamentului de control non-intruziv de tip scanere mobile aflate în dotarea IGPF. Derogarea de la cadrul normativ adoptate astăzi de CSE permit amplasarea birourilor de lucru comune ale reprezentanților autorităților și agrearea de reguli provizorii de interacțiune și control care vor fi aprobate ulterior de către părți.

Prin derogare, pe direcția de ieșire din Republica Moldova, se exclude obligativitatea efectuării controlului de stat până la traversarea frontierei. Persoanele care traversează frontiera de stat nu se consideră ieșite din țară până la efectuarea controlului de frontieră”, a anunțat ministra Ana Revenco.

„Prin aprobarea acestei decizii, de astăzi, R. Moldova, autoritățile în domeniu, sunt gata să se instaleze tehnic începând cu ziua de mâine, 15 iunie și să dăm start chiar la prima oră pentru a operaționaliza proiectul pilot controlul în echipe mixte exact în formatul înțelegerii dintre premierii R. Moldova și al României din săptămâna trecută. Suntem gata, înștiințăm partenerii din România, astfel încât mâine la prima oră și partea română să facă parte din această schemă nouă de lucru, care ne va permite deblocarea situației”, a mai spus Revenco.

Șefa MAI a anunțat că în punctele de trecere a frontierei moldo-române, timpul de trecere a unui camion a formalităților vamale și a controlului de frontieră constituie circa 14 minute: „Doar astăzi, au traversat frontiera de stat peste 500 de tiruri, cele mai solicitate vame sunt Leușeni – Albița”.

La acest subiect: Timpul de așteptare a tirurilor în frontiera moldo-română, în scădere. MAI: Șirul de așteptare la punctul de frontieră Leușeni-Albița e de 2 km

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X