Iohannis: Recomandarea CE de a acorda R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate este un bine-meritat pas înainte

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 iunie, 2022, 14:20

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat recomandarea Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, menționând că este „un bine-meritat pas înainte” pentru cetățenii celor două state”.

„După luni intense de dialog și coordonare, sunt bucuros să salut opiniile Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

La acest subiect: Ministrul de Externe: „Am realizat împreună următorul pas de apropiere ireversibilă a țării în marea familie europeană”. Etapele care urmează

„Este un bine-meritat pas înainte pentru cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova. Continuăm să susținem activ integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în familia UE”, a conchis președintele României.

Citește și: Maia Sandu, după opinia care recomandă statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE: „Ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă”

Comisia Europeană recomandă Consiliului să confirme perspectiva Republcii Moldova de a deveni membră a UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. Anunțul l-a făcut și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

„Recomandăm acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova, cu condiția ca această țară să realizeze reforme. Republica Moldova se află pe un parcurs real pro-reformă, anti-corupție și european. Mai are încă un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la înălțimea criteriilor”, a declarat Ursula von der Leyen.

În urma recomandării Comisiei, liderii UE trebuie să decidă cum să procedeze. O decizie în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare, când liderii din țările UE se vor reuni la Bruxelles pentru un summit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X