Maia Sandu, despre refuzul de a numi cei 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă: Am semne de întrebare la veniturile și cheltuielile raportate
Președinta Maia Sandu argumentează respingerea numirii celor 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă pin faptul că a avut anumite semne de întrebare cu privire la veniturile și cheltuielile raportate de aceștia, după ce a primit informații de la Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Autoritatea Națională de Integritate (ANI).
„Nu a fost nimeni încă admis. Pentru anumiți candidați am avut suficiente informații ca să iau decizii. Pentru unii, încă nu am suficientă informație și aștept informații de la instituțiile statului. Vor mai fi decizii cu ceilalți în momentul în care o să colectez toată informația de care am nevoie, atunci o să vin cu decizii. Sunt oameni în raport cu care nu am suficientă informație și, respectiv, aceste liste sunt încă în examinare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Șefa statului a subliniat că unele lucruri încă nu sunt clare, astfel, faptul că cei 13 au fost respinși, nu înseamnă că aceștia nu mai pot fi numiți în funcție. Ea a subliniat că într-un anumit caz a identificat o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile declarate.
„Care au fost întorși la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asta nu înseamnă că lucrurile sunt clare, asta este lista care a mers înapoi la CSM și eu am acest drept în situația în care am anumite semne de întrebare. În raport cu unii oameni, care sunt în lista celor care au fost întorși la CSM, eu cred că ei nu merită să fie judecători, de exemplu, în raport cu anumite decizii pe care le-au luat. În raport cu alți oameni, eu am semne de întrebare pe faptul că veniturile și cheltuielile raportate de ei, sunt destul de diferite. Atunci când apare o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile oficial raportate, atunci e firesc ca eu să cer CSM-ului sau cel puțin să ofer posibilitatea CSM-ului să examineze acest caz. Nu există un mecanism în lege, care să-mi permită mie să cer explicații direct de la candidați”, a precizat Maia Sandu.
Președinta a subliniat că a primit informații de la Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Autoritatea Națională de Integritate (ANI), a colectat toată această informație: „Am pus-o cap la cap și am văzut aceste diferențe, inclusiv în raport cu unii oameni care altfel, sunt apreciați de societatea civilă”.
„Să fim corecți obiectivi. Dacă ne interesează integritatea judecătorilor, trebuie să ne intereseze integritatea, indiferent care este opinia societății civile. Sunt niște lucruri firești (…) Nu contează cine sunt acești oameni, dacă ne place, dacă nu ne place de ei, dacă există niște diferențe semnificative dintre veniturile și cheltuielile raportate, aceste diferențe trebuie clarificate.
(…) Nu cred că trebuie să demotiveze judecătorii. Cei care sunt cinstiți și care pot să-și argumenteze proveniența veniturilor, e foarte ușor să vină cu actele, să dovedească și respectiv, după ce vine această decizie de la CSM, nu este nicio problemă.
Eu nici nu-i cunosc pe oamenii aceștia. Cred că din această listă, am auzit de 2-3 persoane care s-au făcut cunoscute, din păcate, în sensul negativ, pentru că au dat decizii care au fost criticate inclusiv, la nivel internațional. Dar pe marea majoritate, nu-i cunosc, eu am mers strict pe informația pe care am primit-o și da, probabil, sunt unii oameni care au actele și pot să justifice aceste diferențe care apar în informațiile prezentate de instituțiile statului”, a conchis Maia Sandu.
Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.
Detalii la acest subiect: Magistrații respinşi de Maia Sandu luptă să rămână în sistem. Au depus cereri la CSM
Comentarii