(DOC) Compania Avia-Invest, amendată cu peste 31 de milioane de lei pentru „abuz de poziție dominantă”

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 20 iunie, 2022, 11:41

Compania Avia-Invest SRL care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă în valoare de 31,21 milioane lei pentru „abuz de poziție dominantă”. Anunțul a fost făcut la cinci zile de la emiterea deciziei. Deocamdată, reprezentanții companiei sancționate nu au venit cu o reacție la acest subiect.

Șeful Consiliului Concurenței argumentează că această sancțiune a fost impusă din cauza neexecutării de către Avia Invest a unei decizii anterioare, din 2020.

„În afară de amendă, au fost stipulate unele obligațiuni care trebuiau să fie îndeplinite de întreprinderea Avia Invest. În 2020, a fost emisă decizia Consiliului Concurenței prin care au fost constatate unele practici anticoncurențiale de către întreprinderea Avia Invest. Au fost constatate două lucuri: 1. faptul că Avia Invest a impus unele condiții inechitabile și nejustificate în privința termenului de valabilitate a contractului de locațiune pentru o companie de handling car epresta servicii la Aeroport. Această defavorizare a fost în privința companiei MGH Ground Handling. 2. A fost stabilită altă acțiune anticoncurențială – aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune.

În 2020, Avia Invest a fost amendată cu 31,63 milioane lei. Acea decizie a fost atacată în instanța de judecată, iar dosarul încă se află la examinare la instanță. Tot atunci a fost stabilit că aceste încălcări constatate de Consiliul Concurenței urmau să fie înlăturate de companie până la sfârșitul anului 2020, ceea ce nu s-a făcut. Respectiv, în acea decizia a fost stabilit că în cazul neîndeplinirii acestei obligații, întreprinderea Avia Invest va fi amendată cu o sancțiune cominatorie”, a declarat șeful Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu.

Compania Avia-Invest SRL urmează să achite amenda, în cazul în care nu va ataca decizia în instanța de judecată.

Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea acesteia, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, specializat în materie de contencios administrativ.

Șeful Consiliul Concurenței a subliniat că în viitorul apropiat ar urma o altă decizie în privința Avia Invest și este vorba despre „o concentrare ce nu a fost notificată din partea Avia Invest”: „Este vorba despre o concentrare ce nu a fost notificată din partea Avia Invest. A fost preluat indirect controlul asupra Aeroportului, fără a notifica Consiliul Concurenței. Acum verificăm dacă toate faptele se confirmă”.

Compania Avia-Invest SRL nu au venit cu o reacție la acest subiect.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X