Rusia, după ce a fost oprit transportul de mărfuri către Kaliningrad: „Situaţia e mai mult decât gravă”

Autor: , in Actualitate / Externe / 20 iunie, 2022, 15:05

Kremlinul susține că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad este „fără precedent” şi avertizat că va reacţiona. Reacția vine după ce autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene.

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că decizia „încalcă totul”.

„Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă (…) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a adăugat el.

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții lituaniene, care încalcă obligațiile internaționale ale Lituaniei și înainte de toate Declarația Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse, ca deschis ostile”, a declarat și Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de Digi24.

„Dacă în viitorul imediat tranzitul mărfurilor între Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și apăra interesele naționale”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

Kaliningradul este un teritoriu rus care are graniţe doar cu Polonia şi Lituania, ambele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. În afară de transportul feroviar, mai dispune de o conductă de gaz din Rusia care, ca şi calea ferată, trece pe teritoriul lituanian.

Guvernatorul Kaliningradului a spus că interdicţia ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în regiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X