„Înotul lui nu are liminte. Parcă ar fi venit dintr-un viitor în care oamenii sunt amfibieni”. La doar 17 ani, românul David Popovici a devenit campion mondial

Autor: , in Actualitate / Sport / 21 iunie, 2022, 11:39

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Având doar 17 ani, el a participat la campionatul mondial de seniori din postura de junior. Luni seara, 20 iunie, Popovici a stabilit un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici, debutant la Mondialele de seniori, a adus primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

David Popovici va evolua pe 21 iunie în serii la 100 m liber, în aceeaşi zi fiind programate semifinalele, iar finala pe 22 iunie.

„M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine”

Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanță”, a declarat David Popovici, potrivit Digisport.

Ulterior, tânărul sportiv a postat un mesaj scurt pe Facebook, ilustrat cu un drapel al României: „M-am gândit la voi toți. Vă mulțumesc!”

Ce scrie presa internațională

Cotidianul spaniol AS a titrat: „Popovici deschide o nouă eră”.

Românul a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber cu un nou record mondial de juniori. El este al patrulea cel mai rapid înotător din istorie în această probă. Acesta este David Popovici, înotătorul român care transformă toată proiecția în realitate.

Și viitorul lui arată înspăimântător! În finala de la 200 de metri, a agățat aurul cu o altă mușcătură de rechin gigantică: 1:43.21. Popovici începe o nouă eră la Budapesta. Înotul lui nu are liminte, parcă ar fi venit dintr-un viitor în care oamenii sunt amfibieni.

Românul alunecă prin bazin cu puțin efort, fără să ridice apa sau să schimbe ritmul, cu o naturalețe uimitoare. Face parte din acel grup de sportivi care impresionează când sunt văzuți în direct. De aceea, din prima clipă, sala din Budapesta și-a pus ochii pe acel bărbat înalt, brunet, cu aspect încă tineresc. Aurul a fost cucerit cu 1:43.21, la o distanță uriașă de mai bine de o secundă de coreeanul Sungoo Hwan (1:44.47)”, au scris jurnaliștii de la AS, potrivit Digisport.

Impresionată de performanța românului, jurnalista italiană Lia Capizzi a scris pe Twitter: „Frumusețea stilului liber al lui David Popovici. Pentru românul în vârstă de 17 ani, aurul la 200 de metri a fost parcă anunțat. Dar, totuși, ce progres în ultimele 12 luni. Timp absurd: 1’43″21 (record mondial de juniori). Viitor star? Nu, este deja o vedetă a prezentului”.

David Rieder, corespondent pentru Swimming World, a făcut chiar și o previziune îndrăzneață: „David Popovici, ce înot genial. Știți ce? Cred că poate trece de Caeleb Dressel în proba de 100 liber. Va fi o cursă foarte strânsă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X