Consiliul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la UE

Autor: , in Actualitate / Externe / 23 iunie, 2022, 12:03

Consiliul European se reuneşte în zilele de 23 şi 24 iunie 2022, la Bruxelles. Pe ordinea de zi se regăsesc subiecte precum relaţiile Uniunii cu partenerii externi, situaţia din Ucraina, cererile de aderare ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, aspecte economice, Conferinţa privind viitorul Europei şi relaţiile externe.

UPDATE: Consiliul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„DA! 529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală”, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Știrea inițială:
În perioada 23-24 iunie, Consiliul European va purta o discuţie strategică cu privire la relaţiile Uniunii Europene cu partenerii săi în Europa, inclusiv cu privire la modalităţi de promovare a dialogului politic şi de consolidare a securităţii, stabilităţii şi prosperităţii continentului european.

Liderii UE vor discuta totodată despre cele mai recente evoluţii în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv despre impactul acestuia asupra crizei mondiale a securităţii alimentare. Ei vor discuta, de asemenea, despre sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, care include sprijin economic, militar, politic și umanitar.

Citește și: Maia Sandu, după opinia care recomandă statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE: „Ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă”

Un alt subiect pe ordinea de zi a reuniunii este dat de cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022, iar Georgia şi Republica Moldova au depus cererile la 3 martie 2022. Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste ţări la 17 iunie 2022, mai scrie site-ul Consiliului.

Liderii UE vor discuta despre situaţia economică şi despre recomandările specifice fiecărei ţări, ca parte a semestrului european 2022. Aceştia vor discuta, de asemenea, despre adoptarea de către Croaţia a monedei euro, pe baza raportului său de convergenţă.

Cu privire la Conferinţa privind viitorul Europei, Consiliul European va lua în discuţie propunerile prezentate în raportul final, care a fost prezentat celor trei copreşedinţi ai conferinţei la 9 mai 2022. Conferinţa a fost lansată în martie 2021, în urma semnării unei declaraţii comune care a pregătit terenul pentru o serie de dezbateri şi discuţii ce au permis oamenilor din toate colţurile Europei să îşi exprime ideile şi să contribuie la conturarea viitorului Europei.

Nu în ultimul rând, în funcţie de evenimente, Consiliul European poate aborda chestiuni specifice de politică externă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X