OMS: Variola maimuţei nu e o urgenţă de sănătate publică internaţională, dar trebuie monitorizată

Autor: , in Actualitate / IT/Ştiinţă / 26 iunie, 2022, 10:16

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a declarat epidemia de variola maimuţei o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, dar a spus că trebuie monitorizată atent.

OMS a convocat joi o reuniune a comitetului de urgenţă pentru a discuta despre gravitatea epidemiei de variola maimuţei. Rezultatul reuniunii a fost anunţat sâmbătă, scrie Mediafax.

„În general, în raport, ei (comitetul de urgenţă – n.r.) m-a sfătuit că, în acest moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăşi convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internaţională a variolei maimuţelor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în comunicatul publicat sâmbătă, citat de CNN.

Tedros a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuţei, avertizând că „deşi bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi au fost cei mai afectaţi în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de boli grave pentru persoanele imunocompromise, femeile însărcinate şi copii dacă sunt infectaţi”.

Angajaţii din sănătate sunt, de asemenea, în pericol dacă nu poartă echipament de protecţie personală adecvat, a declarat Tedros.

Săptămâna trecută, Tedros a declarat că „virusul se comportă în mod neobişnuit faţă de modul în care se comporta în trecut” şi că, pe măsură ce mai multe ţări sunt afectate, este necesar un răspuns coordonat.

Declaraţia de sâmbătă a recunoscut „evoluţia ameninţării la adresa sănătăţii”, pe care OMS o va urmări extrem de atent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X