Iohannis, după Summitul NATO: Am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia

Autor: , in Politic / 29 iunie, 2022, 16:18

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că România şi-a atins toate obiectivele pe care şi le-a propus la Summitul NATO de la Madrid, fiind luate decizii majorare cu privire la aspectele ce ţin de securitate şi de apărare. Astfel, a fost decisă consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistenţă şi intensificarea sprijinului pentru parteneri, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia.

În nou Conceptul Strategic, Rusia e definită ca principală ameninţare la securitatea nord-atlantică, a mai spus şeful statului român. „Mai mult, am reuşit să avem, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Pentru prima dată Marea Neagră e menţionată într-un Concept Stategic al NATO” a adăugat preşedintele Iohannis.

„Am terminat prima sesiune a Summitului NATO şi iată deja avem ştiri foarte importante pentru naţiune, cum se spune. A fost o reniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România. Punctul central a fost invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Am adoptat decizii de importanţă majoră, împreună cu ceilalţi aliaţi. Am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistenţă. Am adoptat un nou Concept Strategic al NATO pentru următorii 10 ani. România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat”, a anunţat preşedintele Iohannis, miercuri, după participarea la Summitul NATO de la Madrid.

El a mai anunţat că a fost decisă consolidarea „pe termen lung postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”.

„E un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent în toate discuţiile la NATO, dar şi Alianţi. Am hotărât un cadru care să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcută de noi, de România. Acest Summit reprezintă una din cele mai semnificate reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă, o muncă pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi”, a completat Iohannis.

„În ceea ce priveşte Conceptul Strategic, este puternic ancorat în realitate”, a precizat Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

„Rusia e definită ca principală ameninţare la securitatea nord-atlantice. Mai mult, am reuşit să avem, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Pentru prima dată Marea Neagră e menţionată într-un Concept Stategic al NATO”, a adăugat oficialul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X