Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul. Dodon rămâne în arest la domiciliu, iar Merineanu – în Penitenciarul13

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 iunie, 2022, 16:18

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, învinuit pe mai multe capete de acuzare, rămâne în arest la domiciliu.

Curtea de Apel Chișinău a examinat miercuri, 29 iunie, recursul înaintat de Igor Dodon împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, aplicat în privința acestuia.

Așadar, în rezultatul examinării recursului înaintat, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis respingerea acestuia, cu menținerea deciziei primei instanțe de prelungire a arestului la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

Citește și: Casa în care locuiește, construcții din Sadova și Molovata, patru automobile. Lista bunurilor atribuite lui Igor Dodon care au fost plasate sub sechestru

Tot astăzi, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat recursul înaintat de procurorii anticorupție, prin care au contestat decizia primei instanțe de plasare în arest preventiv, pe un termen de 20 zile a lui Petru Merineanu (cumnatul lui Igor Dodon), învinuit de complitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită a Igor Dodon, și cel care a încercat prin înghițire să distrugă o recipisă care ar fi confirmat tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro. Procurorii au insistat asupra unui termen de 30 zile de arest preventiv. La fel și complicele vizat a contestat cu recurs decizia primei instanțe.

Prin urmare, în rezultatul examinării recursurilor enunțate supra, magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana de prelungire a arestului preventiv aplicat pe un termen de 20 zile, în privința persoanei, care are calitatea de complice în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită imputată fostului șef de stat.

Citește și: Dodon și Plahotniuc, vizați în aceeași cauză penală. Acuzarea cere recuzarea unui judecător: Ar avea legături de rudenie

Amintim că, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, este învinuit pe patru capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Galina Dodon, soția lui Igor Dodon, a fost recunoscută în calitate de complice la îmbogățire ilicită și are interdicție de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile. Ea califică dosarul în care e vizată drept unul politic și spune că nu-și recunoaște vina. Fosta prima doamnă admite că „următorul va fi copilul nostru care se întoarce acasă din vacanță”.

Detalii: Galina Dodon, primele declarații după ce a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul „Kuliok”

Procurorii anticorupție au descins marți, 24 mai, la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

În timpul perchezițiilor, Petru Merineanu a încercat prin înghițire să distrugă o recipisă care ar fi confirmat tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro.

În urma perchezițiilor au fost depistate sume mari de bani, bunuri imobile, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte, etc.

În aceeași zi, Igor Dodon și Petru Merineanu au fost reținuți pentru 72 de ore.

„Una din persoane a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700.000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37.000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției”, a precizat procurora-șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov.

De asemenea, în una din locații, procurorii au depistat peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu înscrisurile unui partid politic peste 17 mii de euro și 1.000 de dolari.

Procurorii au constatat că, doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 milioane de ruble rusești, ceea ce constituie circa 1.300.000 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X