Medvedev, noi declarații acide: Rusia ar putea vedea în sancțiunile occidentale un motiv de război

Autor: , in Actualitate / Externe / 30 iunie, 2022, 18:19

Dmitri Medvedev a avertizat joi că Moscova ar putea vedea în sancţiunile occidentale un motiv de război. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a denunţat restricţiile occidentale ca fiind „grosolane şi cinice” şi a precizat că acestea se află la limita „războiului economic”.

„În anumite circumstanţe, astfel de măsuri ostile ar putea fi percepute ca un act de agresiune internaţională, sau chiar ca un casus belli”, a declarat Medvedev într-un discurs la un forum juridic, folosind termenul latin pentru o cauză, sau pretext, pentru declararea războiului. „Ca răspuns la acestea, un stat primeşte dreptul la apărare individuală şi colectivă”.

El a subliniat că sancţiunile occidentale din cauza acţiunii militare a Rusiei în Ucraina „au un scop clar, de a provoca cât mai multă durere cât mai multor cetăţeni ai ţării noastre… cetăţenilor obişnuiţi, nu conducerii ţării sau elitelor de afaceri”.

„Scopul principal este de a pedepsi poporul rus prin încercarea de a reduce activitatea economică şi de a provoca hiperinflaţie”, a adăugat el. Oficialii ruşi au încercat să minimalizeze impactul sancţiunilor occidentale, iar declaraţia lui Medvedev a reprezentat o recunoaştere rară a faptului că acestea fac rău, scrie AP, citat de Mediafax.

Medvedev, care a ocupat funcţia de preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012, când Putin a trecut la funcţia de prim-ministru din cauza limitării de mandat, a fost considerat în general de Occident ca fiind mai liberal. Cu toate acestea, în ultimele luni, el a difuzat mesaje care au sunat mai dure decât cele emise de cei mai aprigi oficiali de la Kremlin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X