Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Spînu: Dragi transportatori, aveți libertate, costuri mai mici

Autor: , in Actualitate / Economic / 30 iunie, 2022, 09:19

Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că semnarea acordului oferă transportatorilor moldoveni posibilitatea să efectueze operațiuni de transport prin țările UE fără autorizații de transport rutier.

Am făcut ca lucrurile să se întâmple, am făcut pași ca R. Moldova să se integreze cu succes în sistemul de transport european. Avem un rezultat la care a lucrat o întreagă echipă, de la funcționari publici până la cei mai înalți factori de decizie.

Dragi transportatori moldoveni,

Acum aveți posibilitatea să efectuați operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE”, a menționat Spînu.

Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Pentru cetățeni, vom asigura astfel buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina.

Acest coridor al solidarității va pune capăt tuturor problemelor întâmpinate pe parcursul acestor luni de conflict, dar și a vechilor istorii când transportatorii trebuiau să-și împartă autorizațiile. Odată cu acest Acord, această istorie nefastă se încheie și nu se va mai repeta, iar noi avansăm deciși către Europa.

Mulțumim, Europa!
Succes, Moldova!
”, a conchis Spînu.

Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Christophe Bechu, ministru delegat, din partea Presedinţiei franceze, în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship”, care este cel mai important eveniment al UE privind mobilitatea și transport, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie, la Lyon, Franța.

Evenimentul „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship” reunește oficiali de rang înalt din UE, reprezentanți ai societății civile și a instituțiilor europene, pentru a discuta modalități de consolidare și modernizare a rețelei europene de transport, reducând în același timp emisiile și consolidând legăturile cu țările vecine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X