Stamate, despre sesizarea PSRM la Curtea Constituțională: „Starea de urgență este necesară pentru a lua decizii rapide”

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 iulie, 2022, 11:14

Starea de urgentă este necesară și s-a instituit pentru a putea fi luate decizii rapide în contextul războiului din Ucraina, când au fost necesare anumite derogări de la legislație în ceea ce ține de regimul traversării frontierei, derogări ce țin de refugiații din țara vecină, cu ce acte se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt decizii care nu pot fi adoptate rapid de Parlament, a precizat deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, comentând decizia PSRM de a contesta la Curtea Constituțională prelungirea cu 45 de zile a stării de urgență. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

Olesea Stamate a precizat că CSE poate să adopte rapid o decizie, pe când procesul respectiv în Parlament decurge mult mai lent.

Starea de urgență s-a instituit pentru a putea fi luate decizii rapide atunci când a fost necesar. Spre exemplu când au fost adoptate anumite derogări de la legislație în ceea ce ține de regimul traversării frontierei, derogări ce țin de refugiații din Ucraina. Acum, pentru a nu extinde prea mult situația excepțională aceste derogări urmează a fi introduse în legislație”, a argumentat Stamate.

Ea a adăugat că CSE poate să adopte rapid o decizie pe când procesul obisnuit din parlament este mai lent, chiar dacă ar fi inițiativa unui deputat.

Expertul juridic Nicolae Eșanu susține că războiul din Ucraina nu afectează Republica Moldova în măsura în care Comisia pentru Situații Excepționale să ia o decizie pe care să nu o poată lua celelalte instituții ale statului

„Dacă este nevoie să se încheie un contract direct, Parlamentul se întrunește dimineața, adoptă o lege, la amiază președintele o promulgă și seara este publicată în Monitorul oficial. Situația excepțională presupune un pericol pentru națiune efectele căruia nu pot fi înlăturate prin mijloace obișnuite. Pe când noi înțelegem că asta înseamnă un mecanism comod de luare a deciziilor, este fundamental greșit. Noi nu înțelegem ce înseamnă situație excepțională, dacă CSE decide că mâine nu mai puteți iesi din casă i-ati dat acest drept”, a opinat juristul.

La acest subiect: Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență în R. Moldova cu încă 45 de zile

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, considerând-o „lipsită de o motivare argumentată”.

Cu votul a 59 de deputați, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X