Iohannis i-a scris lui Biden: „Eforturile SUA, cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit la provocările Rusiei”

Autor: , in Actualitate / Externe / 4 iulie, 2022, 12:52

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a scris omologului său american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA. El a felicitat poporul american de ziua națională, dar a vorbit și despre creșterea prezenței americane în România și despre parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Iohannis a vorbit despre contextul deosebit din acest an, provocat de invazia rusă în Ucraina.

„Lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a arătat Klaus Iohannis în declarația lui.

Iohannis a dat asigurări că România va continua să fie un aliat statornic și partener în acest efort, angajat în susținerea unității transatlantice, stabilității regionale, cooperării și rezilienței strategice.

În cadrul mesajului transmis, Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură și Investiții.

„Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajați în consolidarea securității energetice europene, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate nucleară și neproliferare”, a arătat președintele României, potrivit Digi24.

Klaus Iohannis a evocat, de asemenea, contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a reconfirmat angajamentul României pentru consolidarea excelentei cooperări politice și de securitate, precum și a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată. Astfel, președintele Klaus Iohannis a amintit formatele inițiate și dezvoltate de România, împreună cu Aliații de pe Flancul de Est, precum București 9 sau Inițiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea țării noastre de a întări legăturile euroatlantice, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a salutat adoptarea, la Summitul istoric NATO de la Madrid, a Noului Concept Strategic, precum și rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării și apărării NATO pe Flancul Estic și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Klaus Iohanis a exprimat din nou recunoștința țării noastre pentru decizia anunțată de Biden la Madrid privind creșterea prezenței militare americane în România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X