Președintele CIO, în vizită la Kiev. Zelenski: „89 de sportivi şi antrenori ucraineni au murit până acum în război”

Autor: , in Actualitate / Externe / 4 iulie, 2022, 17:09

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), a făcut duminică o vizită la Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au vorbit despre impactul pe care războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu peste patru luni l-a avut asupra sportivilor ucraineni, notează The Guardian, citat de Digi24.

Zelenski i-a mulţumit lui Thomas Bach pentru decizia de alocare a unui nou pachet de susţinere pentru olimpicii ucraineni.

În timpul întâlnirii de la Kiev, Volodimir Zelenski şi Thomas Bach au discutat şi despre refacerea infrastructurii sportive în Ucraina, dar şi despre faptul că trebuie ca în continuare reprezentanţii Rusiei să fie împiedicaţi să participe la competiţii internaţionale.

Thomas Bach a mai menţionat că a făcut deplasarea la Kiev în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, în special cu sportivii. „Nu sunt singuri, suntem alături de ei. Îi susţinem din toată inima”, a ținut să precizeze preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional.

Pe de altă parte, președintele ucrainean a vorbit în conferința de presă comună despre câți sportivi și antrenori ucraineni au murit de la începutul războiului din Ucraina.

„Peste 100.000 de sportivi ucraineni nu au posibilitatea de a se antrena. Sute de facilităţi sportive au fost distruse: acestea sunt atât infrastructuri mari, cât şi facilităţi din şcoli, universităţi şi cluburi. Până acum, au murit în ostilităţi 89 de sportivi şi antrenori, iar 13 au fost capturaţi de ruşi. Nu se poate permite ca un stat terorist să folosească sportul pentru a-şi promova interesele politice şi propaganda. Îi sunt recunoscător domnului preşedinte pentru poziţia sa cu privire la suspendarea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile oficiale sub egida CIO”, a transmis Volodimir Zelenski.

Zelenski a amintit de intenţia Ucrainei de a candida pentru găzduirea unei ediţii a Jocurilor Olimpice într-o „Ucraină în pace, liberă şi reconstruită”.

Într-un comunicat publicat luni dimineață, Comitetul Olimpic și Sportiv Român transmite că președintele CIO s-a întâlnit, de asemenea, cu sportivii ucraineni la centrul lor de antrenament olimpic și a subliniat sprijinul suplimentar în pregătirea pentru evenimentele viitoare.

Totodată, Thomas Bach s-a declarat impresionat de intenţia ucrainenilor de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă şi l-a asigurat pe Zelenski că „uşa rămâne deschisă pentru Ucraina în această privinţă”, scrie publicația France Jeux.

CIO a triplat fondul de sprijin creat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Acesta se ridică la 7,5 milioane de dolari. Potrivit lui Thomas Bach, această umă face posibilă susţinerea a peste 3000 de membri ai mişcării olimpice ucrainene, sportivi olimpici din Ucraina sau a celor aflaţi în afara țării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X