Boris Johnson și-a dat demisia: „Sunt trist că renunț la cel mai bun job din lume”

Autor: , in Actualitate / Externe / 7 iulie, 2022, 13:52

Boris Johnson își va da demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, dar va rămâne prim-ministru până la toamnă, scrie BBC.

UPDATE:

Boris Johnson și-a anunțat joi, 7 iulie, demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, ceea ce atrage automat și pierderea fotoliului de prim-ministru. El a spus însă că rămâne în funcția de premier până la alegerea unui nou lider al partidului. O serie de lideri conservatori exclud varianta ca el să rămână premier, spunând că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să devină operațională astăzi, iar cabinetul să fie condus de alt prim-ministru interimar.

„Vreau să vă spun că sunt trist că renunț la cel mai bun bun job din lume”, a declarat Boris Johnson în fața jurnaliștilor.

Boris Johnson a mai precizat că săptămâna viitoare va fi anunțat calendarul pentru alegerea viitorului lider al partidului și că intenționează să rămână în funcția de prim-ministru până la acel moment.

„Am convenit cu Sir Graham Brady, liderul grupului nostru parlamentar, că procesul de alegere a unui nou președinte începe acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare. Astăzi am numit un Cabinet care să guverneze, la fel cum voi face și eu, până la alegerea unui nou lider”, a spus Boris Johnson, citat de Digi24.

Boris Johnson a declarat joi că a luat cunoștință de voința Partidului Conservator de a-și alege „un nou lider al partidului și, deci, un nou prim-ministru”.

SkyNews scrie că că Boris Johnson își va da demisia în cadrul briefingului pe care l-a anunțat la ora 10:00, ora Londrei (12:00 – ora R. Moldova).

Cursa pentru șefia Partidului Conservator va avea loc în această vară, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numit până la conferința conservatorilor din luna octombrie, mai scrie BBC, care anunță că astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.

Valul de demisii a continuat joi dimineață, 7 iulie, cu ministrul pentru securitate Damian Hinds, ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ministrul educației, Michelle Donelan și secretarii de stat pentru cultură, Chris Philp, pentru pensii, Guy Opperman și trezorerie, Helen Whately. În plus, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat, afirmând că criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze, scrie Hotnews.

„Johnson se luptă pentru supraviețuire”, a titrat joi dimineață The Times, rezumând sentimentul presei britanice după ceea ce The Daily Telegraph a descris drept o „revoltă” în cadrul guvernului, care a dus la plecarea a câteva zeci de miniștri și consilieri în două zile.

Demisiile au început marți seară, când, fără avertisment, ministrul Sănătății, Sajid Javid, și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au plecat, urmați de alți membri de rang inferior ai guvernului.

Numărul demisiilor din cabinet a ajuns la circa 50

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.

Atât miniștrilor, cât și parlamentarilor, Boris Johnson le-a răspuns că vrea să rămână pentru a se concentra asupra „problemelor extrem de importante” cu care se confruntă țara.

„Vom continua guvernarea acestei țări”, a dat asigurări premierul în cursul după-amiezii șefilor comisiilor parlamentare, la câteva momente după ce a spus că are o „săptămână minunată”.

Premierul vrea să „meargă mai departe”

El a spus că nu ar fi „responsabil” să părăsească funcția în contextul actual de criză a puterii de cumpărare și de război în Ucraina.

Anterior, în timpul sesiunii săptămânale de întrebări în fața deputaților, punctată de râsete și batjocuri, el afirmase că „mandatul colosal” care i-a fost acordat de alegători în 2019 îi conferă dreptul de a „merge mai departe”.

Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a denunțat „spectacolul jalnic” de la finalul guvernării sale, în timp ce liderul naționalist scoțian SNP, Ian Blackford, a cerut alegeri anticipate. O idee pe care Boris Johnson a respins-o din start.

„Bye Boris”

Miniștrii demisionari au avut cuvinte dure la adresa șefului guvernului, punând la îndoială onestitatea acestuia. Sajid Javid le-a explicat parlamentarilor de ce pleacă, convins că Boris Johnson nu se va schimba: „Ajunge”, a spus el, înainte ca unii parlamentari să preia un „Bye Boris” batjocoritor al unuia dintre ei.

Demisia lui Javid și cea a colegului său de la Finanțe au fost anunțate marți seară, după ce Boris Johnson tocmai își ceruse scuze în urma unui nou scandal. Al a recunoscut că a făcut o „greșeală” atunci când l-a numit pe Chris Pincher în guvernul său, în februarie, în funcția de șef adjunct al șefului de grup însărcinat cu disciplina parlamentarilor conservatori.

Pincher a demisionat săptămâna trecută după ce a fost acuzat că a atins doi bărbați. După ce a susținut contrariul, Downing Street a recunoscut marți că premierul a fost la curent cu acuzațiile anterioare la adresa lui Pincher încă din 2019, dar că le-a „uitat”.

Aproape trei sferturi dintre britanici îl vor plecat din funcție
Potrivit unui sondaj Savanta ComRes publicat miercuri, 72% dintre britanici consideră că premierul ar trebui să demisioneze.

Deja considerabil slăbit de scandalul petrecerilor ilegale organizate în Downing Street în timpul pandemiei Covid-19, Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere din partea propriei sale tabere în urmă cu câteva săptămâni.

Dar, potrivit presei britanice, în culise, tabăra anti-Johnson manevrează pentru a permite un nou vot rapid, prin modificarea regulii actuale care îl protejează pe șeful guvernului pentru încă 11 luni.

Luni va avea loc alegerea consiliului executiv al puternicului „Comitet 1922”, care este responsabil pentru a decide în această chestiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X