Benzina și motorina, mai ieftine. Prețurile maxime la carburanți stabilite de ANRE pentru următoarele trei zile

Autor: , in Actualitate / Economic / 8 iulie, 2022, 17:46

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, stabilite pentru zilele de sâmbătă, duminică și luni, 9 – 11 iulie.

Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa în următoarele trei zile cel mult 32 de lei și 13 bani per litru, cu 17 bani mai puțin decât azi. Totodată, un litru de motorină se ieftinește cu 37 de bani și va costa cel mult 30 de lei și 1 ban.

Precizările ANRE:

Prețurile pentru țițeiul Brent s-au menținut la data de 07.07.2022, potrivit datelor afișate de Trading Economics, în jurul valorii de 104 dolari per baril și, conform prognozelor, urmează să încheie săptămâna în jurul acestei valori. Totuși, prețurile petrolului sunt încă în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu începutul anului curent, principala cauză fiind faptul că redresarea economică globală post-covid a coincis cu perturbarea piețelor și a lanțurilor logistice tradiționale din cauza agresiunii rusești din Ucraina.

În același timp, valoarea medie a cotațiilor Platts s-a micșorat la data de 08.07.2022 față de 24.06.2022 (14 zile anterioare) cu 57,8 $/tonă la benzină (4,3%) și 124,6 $/tonă la motorină (9,3%). Acest fapt determină clar procesul de diminuare treptată a prețurilor la pompă a produselor petroliere principale de tip standard (Benzina COR 95 și Motorina).

Reamintim că prețurile petrolului Brent oferă doar un punct de referință și nu constituie o bază pentru luarea deciziilor de tranzacționare a carburanților. Prețul pentru produsele petroliere derivate, cum sunt benzina și motorina, este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts. În ultima perioadă, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, cotațiile petrolului Brent și cotațiile Platts au devenit tot mai puțin interdependente, prețurile fiind dictate exclusiv de cererea și oferta de pe piață”.

ANRE a prezentat evoluția prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard în ultimele 30 de zile (7 iunie-7 iulie 2022):

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X