„Posibil că azi comunicăm pentru ultima dată. Încearcă să-mi interzică să discut cu presa”. Ședința privind prelungirea arestului preventiv în privința lui Igor Dodon, amânată. Explicația procurorului
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, învinuit pe mai multe capete de acuzare, urmează să apară astăzi în fața magistraților, după ce procurorii anticorupție au solicitat în instanță prelungirea măsurii preventive de arest la domiciliu în privința acestuia.
UPDATE: Ședința de judecată în care magistrații urmau să examineze demersul procurorilor cu privire la prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu pentru 30 de zile în privința lui gor Dodon a fost amânată.
Următoarea ședință este programată pentru miercuri, 20 iulie, cu începere la ora 09:30.
Igor Dodon admite că ar putea să nu mai aibă dreptul de a face declarații pentru presă.
„Nu pot spune mai multe detalii, dar posibil că astăzi comunicăm cu dumneavoastră pentru ultima dată. Încearcă să-mi interzică să mai discut cu presa și caută motive. Pe ei îi deranjează foarte mult că eu discut cu presa, că îmi spun opinia față de fărădelegile care sunt în țară. Au hotărât să ia o pauză pentru ziua de mâine”, a spus Igor Dodon la ieșirea din instanța de judecată.
„Noi am prezentat probe suplimentare, inclusiv și astăzi, care confirmă în mod indubitabil necesitatea de a fi prelungită măsura preventivă, însă așa cum scrie în lege și anume cum scrie în art.188 Codul de procedură penală, cu toate interdicțiile, deoarece legea este egală pentru toți și pentru toți trebuie să fie aplicată. Nu trebuie selectiv, dar echidistant, imparțial și obiectiv la fiecare caz așa cum dictează circumstanțele urmăririi penale.
Am solicitat instanței, respectiv instanța a considerat că urmează să le acorde dreptul părții apărării de a lua cunoștință cu aceste probe și urmează să continuăm să examinăm acest demers”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc.
Fiind întrebat despre ce probe este vorba, procurorul Petru Iarmaliuc a menționat că nu poate oferi asemenea detalii, întrucât sunt date care vizează alte persoane implicate în cauza penală.
„Vă putem spune că sunt probe suficiente, pertinente, care indică în mod concret necesitatea prelungirii măsurii preventive anume sub prevederea art.188 al Codului de procedură penală, cu toate interdicțiile, restricțiile și obligațiile prevăzute de lege”, a mai menționat Iarmaliuc.
Știrea inițială:
Magistrații sediului Ciocana a Judecătoriei Chișinău vor examina marți, 19 iulie, demersul procurorilor cu privire la prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon.
Ședința este programată pentru ora 14:30.
Procurorii au înaintat un demers în instanță prin care au cerut prelungirea măsurii preventive de arest la domiciliu cu încă 30 de zile.
Ultima oară, Curtea de Apel Chișinău a examinat miercuri, 29 iunie, recursul înaintat de Igor Dodon împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, aplicat în privința acestuia.
Așadar, în rezultatul examinării recursului înaintat, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis respingerea acestuia, cu menținerea deciziei primei instanțe de prelungire a arestului la domiciliu, pe un termen de 30 zile.
Amintim că, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Procurorii anticorupție au descins marți, 24 mai, la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.
În urma perchezițiilor au fost depistate sume mari de bani, bunuri imobile, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte, etc.
Comentarii