Directorul CNA: Dacă se dovedește că Partidul Șor a fost finanțat ilegal, va fi radiat din registrul partidelor politice

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 iulie, 2022, 09:43

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA)) Iulian Rusu a declarat că dacă se dovedește că Partidul Șor a fost finanțat ilegal, va fi radiat din registrul partidelor politice. Precizarea a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, în contextul perchezițiilor efectuate joi, 21 iulie, în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Iulian Rusu a menționat că, pentru a consolida probatoriul, procurorii CNA au solicitat de la judecătorul de instrucție aprobarea efectuării de percheziții.

„S-au colectat o serie de materiale, care sunt analizate foarte minuțios. Investigațiile continuă. Perchezițiile prin definiție, sunt măsuri care să consolideze probatoriul acumulat la momentul actual”, a declarat Rusu.

Șeful CNA a vorbit în cadrul emisiunii și despre validitatea probelor acumulate până acum.

„Decizia în ce privește pertinența probelor o ia judecătorul. Cu toate acestea, un test de admisibilitate a deja a fost aprobat de judecătorul de instrucție în momentul în care noi am prezentat probe legate de finanțarea ilegală. Au fost prezentate și unele înregistrări, în care am schimbat intenționat glasul și am blurat fețele ca să nu fie posibilă identificarea. Pentru a demonstra, cerem un arsenal și aceasta este doar o mică părticică”, a mai spus Iulian Rusu.

Directorul CNA a mai menționat că, deși în documentele Partidului Șor este trecută o finanțare de 1.6 milioane de lei, CNA a ajuns la concluzia că finanțarea reală este de 20 de milioane de lei.

„Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul Șor va fi radiat din registrul partidelor politice”, a punctat Iulian Rusu.

„Plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Peste 3.5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, a anunțat Centrul Național Anticorupție, după ce împreună cu Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Detalii: „Salarii în sumă de 100.000 de euro. Peste 3.5 milioane de lei pentru protestele din PMAN. Primele rezultate ale perchezițiilor în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. CNA: Finanțările veneau din Dubai, Viena, Monaco

Partidul Șor califică dosarul drept unul politic.

„Puterea este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că și-au pierdut jumătate de electorat. Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul Șor crește. Și asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiția independentă din țara noastră și vremurile bune promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toți cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la pușcărie.

Au vrut să scoată Partidul Șor în afara legii și au înțeles că este imposibil să facă asta și s-au apucat să facă presiuni pe oameni și să-i sperie cu dosare. Cred că dacă nu pot distruge partidul din exterior, le va reuși să o facă din interior. Nu le va reuși însă acest lucru.

Partidul Șor nu va renunța la luptă și nu vom tăcea. Propunerea voastră de înceta protestele și de renunța să vă criticăm o respingem încă o dată. Nu ne e frică de voi și vă vom învinge”, se spune în declarația emisă de membrii Partidului Șor.

Citește și: (VIDEO) Șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, alături de Marina Tauber la o ședință online cu Ilan Șor. Jurnal: Le sugera cum să organizeze protestele și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze

Amintim și că, deputata Marina Tauber, bănuită de falsificarea raportului financiar al Partidului Șor depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) și acceptarea finanțării formațiunii din partea unui grup criminal organizat, a fost reținută pentru 72 de ore.

Vezi și: „Sunteți neadecvați și ați pierdut legătura cu realitatea”. Marina Tauber, scrisoare din izolatorul CNA. Se adresează către Ilan Șor, Maia Sandu, Igor Grosu, PAS și misiuni diplomatice (FOTO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X