„Există anumite riscuri”. Argumentele procurorului pentru care a cerut arest preventiv pentru Tauber. Avocat: „Magistrații s-au lăsat călăuziți de niște emoții și speculații”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 23 iulie, 2022, 17:26

Procurorul anticorupție Mihail Ivanov a înaintat magistraților mai multe argumente pentru care a cerut arest preventiv în privința deputatei Marina Tauber, în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, subliniind că există anumite riscuri privind sustragerea de la urmărirea penală, distrugerea probelor și săvârșirea altor acțiuni. Instanța de judecată a admis demersul înaintat de procuror. Marina Tauber susține că se aștepta la decizia de a fi plasată în arest preventiv, iar avocatul acesteia consideră că „magistrații s-au lăsat călăuziți de niște emoții și speculații” și „nu au plecat urechea la argumentele aduse”.

Magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au admis, sâmbătă, 23 iulie, demersul procurorilor anticorupţie şi au eliberat mandat de arestare în privința Marinei Tauber pe un termen de 30 de zile. Deputata va fi deținută în Penitenciarul nr.13.

Era de așteptat. Maia Sandu a dat indicații. Noi vom continua lupta. PAS, nu trebuie să ne șantajați”, a declarat Tauber după decizia instanței judecătorești.

Argumentele înaintate de procurorul anticorupție

Instanța de judecată a admis demersul înaintat de procuror. Motivele care au determinat înaintarea acestui demers a fost prezența a câtorva riscuri. Unul dintre care a fost riscul săvârșirii unei noi infracțiuni. Învinuita (n.r: Marina Tauber), aflându-se sub măsură preventivă aplicată la 27 mai 2022 într-o altă cauză penală, obligată de a nu părăsi țara, la 11 iulie a săvârșit o altă infracțiune prin falsificarea raportului prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind gestiunea partidului politic.

Un alt risc existent este faptul că în cadrul măsurilor și acțiunilor de urmărire penală a fost stabilit că la 21 iulie 2022 a fost stabilit că și computerul personal al învinuitei, cât și computerele utilizate de alți membri ai Partidului Șor unde s-au efectuat percheziții, a fost reinstalat sistemul de operare, iar alți participanți care erau investigați și care, la fel, au semnat raportul prezentat CEC-ului s-au sustras de la urmărirea penală părăsind teritoriul Republicii Moldova. Astfel, am considerat că există anumite riscuri privind sustragerea de la urmărirea penală, riscuri privind distrugerea probelor, riscul de a săvârși alte acțiuni. Instanța a acceptat aceste argumente și a admis demersul. Potrivit încheierii instanței de judecată, învinuita va fi deținută în Penitenciarul nr. 13”, a argumentat procurorul anticorupție Mihail Ivanov.

De cealaltă parte, Iulian Balan – avocatul Marinei Tauber, a precizat că va ataca cu recurs hotărârea instanței la Curtea de Apel Chișinău, pledând pentru nevinovăția clientei sale. Apărătorul consideră că magistrații „s-au lăsat călăuziți de niște emoții și speculații”.

Cu regret, este o soluție a instanței care nu a ținut cont de argumentele de fapt și de drept a cauzei date. Este o soluție injustă, neîntemeiată și, evident, urmează a fi contestată la instanța ierarhic superioară. Păcat că instanța nu a plecat urechea la argumentele aduse, dar s-a lăsat călăuzită de niște emoții și speculații care nu au nicio tangență în cauza în care este învinuită doamna Marina Tauber”, a declarat avocatul Iulian Balan.

Întrebat despre probele prezentate de procuror, avocatul a spus că „aceasta este și marea noastră întrebare”.

În acest dosar sunt 78 de file care au fost prezentate de acuzatorul de stat, însă nu se conține nicio probă care ar indica-o pe Marina Tauber ca autor sau complice la infracțiunile care i se incriminează. Sunt persoane terțe care se presupune că au comis oarecare abateri. Dar, în 78 de file nu se găsește niciodată numele doamnei Tauber cu privire la înfăptuirea unor oarecare încălcări”, a conchis apărătorul Iulian Balan.

Avocatul susține că nu știe cine sunt persoanele terțe care figurează în dosar, din motiv că ele sunt notate cu abreviatură.

Menționăm că, Marina Tauber a rămas repetat fără imunitate parlamentară, joi, 21 iulie. Deputata este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat și pentru falsificarea raportului financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Vezi și: „Sunteți neadecvați și ați pierdut legătura cu realitatea”. Marina Tauber, scrisoare din izolatorul CNA. Se adresează către Ilan Șor, Maia Sandu, Igor Grosu, PAS și misiuni diplomatice (FOTO)

„Plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Peste 3.5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, a anunțat Centrul Național Anticorupție, după ce împreună cu Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Detalii: „Salarii în sumă de 100.000 de euro. Peste 3.5 milioane de lei pentru protestele din PMAN. Primele rezultate ale perchezițiilor în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. CNA: Finanțările veneau din Dubai, Viena, Monaco

Partidul Șor califică dosarul drept unul politic.

„Puterea este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că și-au pierdut jumătate de electorat. Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul Șor crește. Și asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiția independentă din țara noastră și vremurile bune promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toți cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la pușcărie.

Au vrut să scoată Partidul Șor în afara legii și au înțeles că este imposibil să facă asta și s-au apucat să facă presiuni pe oameni și să-i sperie cu dosare. Cred că dacă nu pot distruge partidul din exterior, le va reuși să o facă din interior. Nu le va reuși însă acest lucru.

Partidul Șor nu va renunța la luptă și nu vom tăcea. Propunerea voastră de înceta protestele și de renunța să vă criticăm o respingem încă o dată. Nu ne e frică de voi și vă vom învinge”, se spune în declarația emisă de membrii Partidului Șor.

Citește și: (VIDEO) Șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, alături de Marina Tauber la o ședință online cu Ilan Șor. Jurnal: Le sugera cum să organizeze protestele și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X