Josep Borrell, despre atacul de la Odesa: Demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale

Autor: , in Externe / 23 iulie, 2022, 18:47

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă, 23 iulie, atacul asupra portului ucrainean Odesa. Într-o postare pe Twitter, el a criticat Moscova pentru „agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale”, la doar o zi după ce a fost semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

„Uniunea Europeană condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Borrell pe Twitter.

La acest subiect: „Putin scuipă în față ONU și Turcia”. Armata ucraineană: Rusia atacă portul din Odesa la o zi după semnarea acordului pentru exportul cerealelor

Portul din Odesa a rămas în prezent singurul mare port al Ucrainei la Marea Neagră și singurul prin care poate trece o cantitate mare de mărfuri. Acordul semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie (Odesa, Cernomorsk și Yuzhny), însă Odesa este de departe cel mai mare dintre acestea.

Rachetele rusești au lovit sâmbătă, 23 iulie, infrastructura portulului ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat cu Turcia și ONU un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunțat armata ucraineană.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X