„Putin scuipă în față ONU și Turcia”. Armata ucraineană: Rusia atacă portul din Odesa la o zi după semnarea acordului pentru exportul cerealelor

Autor: , in Actualitate / Externe / 23 iulie, 2022, 12:56

Rachetele rusești au lovit sâmbătă, 23 iulie, infrastructura portulului ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat cu Turcia și ONU un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunțat armata ucraineană, potrivit The Guardian și Digi24.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă imagini ce surprind rachete de croazieră în zbor, altele în timp ce rachetele erau interceptate deasupra mării, iar în alte cadre se vede cum se ridică fum din portul Odesa, semn că unele rachete au ajuns la țintă.

Portul din Odesa a rămas în prezent singurul mare port al Ucrainei la Marea Neagră și singurul prin care poate trece o cantitate mare de mărfuri. Acordul semnat vineri la Istanbul deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie (Odesa, Cernomorsk și Yuzhny), însă Odesa este de departe cel mai mare dintre acestea.

Ucraina spune că Putin „scuipă în față” ONU și Turcia cu atacul asupra portului Odesa

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat că atacul cu rachete din portul Odesa nu este nimic altceva decât „scuipatul lui Putin” în fața secretarului general al ONU Antonio Guterres și a președintelui turc Erdogan „care au făcut eforturi enorme pentru a se ajunge la un acord”.

Ucraina face apel la ONU și Turcia, ca părți ale acordului semnat vineri la Istanbul pentru reluarea exportului de cereale la Marea Neagră, să ia măsuri pentru a se asigura că Rusia își îndeplinește obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului destinat transporturilor de grâne, a mai transmis ministerul ucrainean al afacerilor externe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X